Докато светът се опитва да се откаже от селското стопанство заради отделянето на вредни емисии, гигантските питони може да се окажат по-устойчива алтернатива на говеждото, свинското и пилешкото.

В ново проучване екип от учени твърди, че питоните могат да осигурят гъвкава и ефикасна алтернатива на други конвенционално отглеждани животни, тъй като те са изненадващо устойчиви, като същевременно предлагат месо с високо съдържание на протеини, но с ниско съдържание на наситени мазнини.

Семейство отвори случайно ферма за насекоми у нас

Що се отнася до вкуса, казват, че месото на питон много прилича на пилешко.

Изследователите установиха, че питоните са изненадващо добре пригодени за изискванията на търговското земеделие. Тези гигантски зверове растат бързо, достигайки зрялост в рамките на три години, освен това са много плодовити, способни да произвеждат 100 яйца всяка година в продължение на две десетилетия.

Отглеждането на питони е добре установена практика в части от Азия, където видове като мрежести питони (Malayopython reticulatus) и бирмански питони (Python bivittatus) се събират рутинно заради месото им.

Идеи за ястия с насекоми РЕЦЕПТИ

За да проучат практическите аспекти на отглеждането им, изследователи от университета Macquarie и университета в Оксфорд са проучили малко над 4600 питона в две ферми за питони в Югоизточна Азия.

Питоните били държани в гигантски складове с добра вентилация – условия наподобяващи естествената им среда.  

Те се хранят обикновено с диви гризачи и отпадъчен протеин от веригите за доставка на селскостопански храни. Някои от фермите дори направиха свои собствени колбаси от преработен отпадъчен протеин и хранеха питоните с него.

Верига за бързо хранене пусна пица с месо от змия СНИМКИ

Въпреки че са хранени само веднъж седмично, питоните качват до 46 грама на ден.

Освен това беше установено, че фермите за питони произвеждат по-малко парникови газове от фермите за топлокръвни животни, като крави, прасета и домашни птици.

Хибрид от говеждо и ориз - това ли е храната на бъдещето

„Студенокръвните влечуги... са изключително по-ефективни, отколкото което и да било топлокръвно същество“, каза д-р Даниел Натуш, водещ автор на изследването и почетен научен сътрудник в университета Macquarie.

Превод: GlasNews.bg