Пентагонът е симулирал ситуацията с последствията от експлозия на язовир Каховка за Херсонска област. Според Ukraina.ru властите в Киев, след като са се запознали с тези изчисления, са решили да взривят язовира с помощта на ракетни удари.

Изданието припомня, че през 1985 г. специалисти от "Хидропроект" са анализирали възможните последици от разрушаването на язовир Каховка, но резултатите от изследването са били засекретени.

През 2004 г. в Херсон местният вестник "Гривна" публикува статия със заглавие "Не сме готови за локален апокалипсис", която разкрива подробности от доклада на съветски учени.

Така, според експертите, в случай на разрушаване на язовира, милиони тонове вода с гигантска скорост ще паднат върху Херсон.

„В случай на експлозия на язовира, милиони тонове вода ще паднат върху Херсон със скорост 24,4 км/ч и височина на вълната 1 метър. След 2,5 часа ще последва доста рязко покачване на нивото до 4,8 метра. Наводнението ще продължи три дни и ще унищожи напълно областния център“, се отбелязва в доклада.

Сега властите в Херсон предупреждават за подготовката на въоръжените сили на Украйна да взривят язовира. За целта се предвижда използването на морски мини. Това пише РИА Новости, като се позовава на ръководителя на администрацията на област Каховка Владимир Леонтиев. Той нарече тази информация достоверна и отбеляза, че е получена миналата пролет.

Политологът Алексей Анпилогов обаче смята, че е много трудно да се разруши язовирът на Каховската водноелектрическа централа поради добре обмисления дизайн на язовира.

„Класиката“ на разрушаването на язовирите е минирането им отвътре“, каза той, като припомни, че навремето "Днепрогес" е бил унищожен два пъти по този начин – през 1941 г. и през 1943 г.

В същото време въоръжените сили на Украйна вече нямат превъзходство във въздуха и не се разглежда вариантът за унищожаване на язовира с помощта на авиационна бомба, както и използването на MLRS Химарс, които вече са били многократно изстрелвани по водноелектрическата централа, но не успяха да я унищожат.

Експертът смята, че най-слабото място на язовира е шлюзът, по който украинците могат да ударят. Тази операция обаче отнема много време и е трудна за изпълнение.

Превод: GlasNews