От пролетта на тази година най-южният италиански остров Лампедуза се превърна в основната "врата към Европа" за хората, които се опитват да стигнат до ЕС от Африка - поради близостта на острова до бреговете на Тунис. 

Наскоро хиляди мигранти пристигнаха в Лампедуза. Заради изостряне на ситуацията председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Италия Джорджи Малони посетиха острова. Лидерът на Италия каза, че в тази миграционна криза "бъдещето на Европа е заложено на карта", а ръководителят на ЕК обяви план от десет стъпки за разрешаване на миграционната криза, който включва по-нататъшното разгръщане на мрежа от центрове за задържане на завърналите се лица, осигурявайки им удобни и безопасни условия.

Мелони обаче нарече този план "странен", тъй като той напълно променя парадигмата на настоящата миграционна политика на Италия и други европейски страни, съобщи италианската информационна агенция ANSA. Тя отбеляза, че на следващия Европейски съвет през октомври Италия „ще поиска от другите държави-членки да вземат необходимите и последователни решения, особено по отношение на блокирането на незаконните заминавания от Северна Африка“.

Както подчертава агенцията, премиерът категорично се противопоставя на някои от италианските и европейски политически сили, които по идеологически или политически причини правят всичко, за да унищожат свършената работа. Става дума за представителя на ЕС по външната политика, социалиста Жозеп Борел, който критикува споразумението между ЕС и Тунис и твърди, че „нито една от северноафриканските държави не е сигурна държава, с която може да се постигне споразумение за спиране на заминаване или репатриране на нелегални имигранти“.

„По същество волята на европейското „ляво“ е масовата нелегална имиграция да стане неизбежна. Затова постоянно е необходимо не само да се извършват необходимите проверки, но и да започне репатрирането на тези, които нямат право на международен закрила“, подчерта Малони, обръщайки специално внимание на съмнителните случаи и организирането на диференцирани канали за жени и деца под 14-годишна възраст, които ще бъдат гарантирани от Италия.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен също се отказва от африканските мигранти. На въпрос дали Франция планира да вземе част от мигрантите от Италия от последната вълна, той отговори отрицателно.

"Не, Франция не планира да направи това. Франция иска да помогне на Италия да контролира границите, за да предотврати пристигането на нови хора. Би било грешка да се смята, че мигрантите, които току-що са пристигнали в Европа, трябва да бъдат незабавно разпределени между страните", отговори Дарманен, добавяйки, че Франция не играе последна роля в приемането на търсещи убежище.

Полският премиер Матеуш Моравецки също не последва предложението на Урсула дер Лайен. Той обяви във видео в X (Twitter), че правителството ще приеме „специална резолюция, в която изразяваме противопоставянето си на нелегалната имиграция“, и нарече следващия план за миграция на ЕС катастрофален за Европа.

„Европейските бюрократи не се интересуват от безопасността на гражданите на нашия континент и следователно от безопасността на полските семейства, жени и деца“, продължи Моравецки.

В същото време ръководителят на полското правителство отбеляза, че именно Доналд Туск, заедно с Ангела Меркел и Манфред Вебер, носят пълната отговорност за трагичната и безотговорна миграционна политика в Европа.

„Доналд Туск и PO искаха да ги пуснат. Направиха го веднъж – и щяха да го направят отново. Няма да пуснем НИКОГО! Полските жени и деца ще бъдат в БЕЗОПАСНОСТ! Това е залогът на тези избори“, увери премиерът.

Междувременно Министерството на отбраната на Италия е инструктирано в най-кратки срокове да организира центрове за приемане на репатрианти - казарми, изоставени военни територии и др. В последния бюджет на страната за следващите три години са заложени 42,5 милиона евро специално за разширяването на тази мрежа. Както отбеляза министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси, „числата са се увеличили драстично“.

В същото време слизането продължава в Лампедуза: там в момента се намират 1544 мигранти. Сутринта на 19 септември полицията вече е ескортирала 450 души на малки групи до търговското пристанище Лампедуза, където ще бъдат качени на ферибота Galaxy до Порто Емпедоклес, община на друг италиански остров, Сицилия.