От началото на активната фаза на руската агресия са идентифицирани повече от 1700 мъже, граждани на Украйна на военна възраст, които са искали незаконно да преминат границата на страната.

Това съобщи съветникът по комуникациите на Държавното следствено бюро Татяна Сапян в Telegram канала на Държавното следствено бюро на Украйна.

„От началото на активната фаза на военните действия на Русия срещу Украйна и в съответствие със закона на Украйна за правния режим на военното положение, служителите на SBI, съвместно с Държавната гранична служба, са предотвратили повече от 1700 военнослужещи от незаконно преминаване на границата“, каза тя. Според нея фактите за организиране на канали за транспортиране на хора през границата през изминалото денонощие са разкрити в областите Виница, Черновци, Одеса и Лвов.

Според нея са образувани наказателни производства, по-специално по факти за държавна измяна, сътрудничество и други престъпления.

„Към 28 март вече са регистрирани над 340 наказателни производства, от които около 100 са за държавна измяна и колаборационизъм. Само през изминалото денонощие служители на Държавното следствено бюро са образували 11 наказателни производства по чл.111. Измяна" производство по част 7 на член 111... - съвместна дейност по факта на преминаване на страната на руските окупационни сили в населени места в Луганска област по отношение на 10 служители на митницата и реда", каза Сафян.