Литва обвини Русия за извършено снощи нападение с чук срещу близкия съратник в изгнание на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални. Леонид Волков е бил атакуван пред жилището му в столицата Вилнюс.

Президентът на балтийската република Гинтарас Науседа обяви, че очевидно атаката срещу Волков е планирана и е в духа на други провокации срещу Литва. „Мога да кажа само едно на Путин: Никой тук не се страхува от теб!”, заяви Науседа.

Отделът за контраразузнаване към службата за държавна сигурност на Литва съобщи, че най-вероятната цел на нападението е да се попречи на руската опозиция да повлияе на предстоящите тази седмица президентски избори в Русия. „Ройтерс” отбелязва, че настоящият президент Владимир Путин, който е заемал поста общо близо двадесет години, има срещу себе си на изборите символична опозиция и се готви да бъде избран за още един шестгодишен мандат.

Смъртта на Навални в арктическата наказателна колония "Полярен вълк" беше обявена от руската Федерална служба по изпълнение на наказанията на 16 февруари. За Кремъл групата от негови съмишленици е "възможно най-опасната опозиционна сила, която е в състояние действително да повлияе на вътрешнополитическите процеси в Русия", заяви литовската служба за сигурност. „Ройтерс” посочва, че за момента няма коментар от страна на Кремъл.

Самият Волков написа в приложението Telegram, че тази сутрин се е прибрал вкъщи, след като е прекарал нощта в болница със счупена ръка и други травми, предаде БТА. Съратникът на Навални поясни, че по време на нападението е бил ударен петнайсетина пъти с чук по крака.

По думите му нападението е „очевиден и типичен криминален „поздрав” от Путин и от престъпния Санкт Петербург”. Волков се закани да не се предаде. „Ройтерс” припомня, че в интервю за агенцията, часове преди снощното нападение, той е заявил, че живеещите в изгнание водачи на движението на Навални се страхуват за живота си. „Те знаят, че Путин убива хора не само на територията на Русия, но и в чужбина. Живеем в доста мрачни времена”, заявява дисидентът в интервюто си за „Ройтерс”.

Малко след нападението говорителката на Навални Кира Ярмиш публикува снимки на Волков с рана на челото и бликаща кръв от крака, както и на автомобил с повредена врата откъм мястото на шофьора и със счупено стъкло. "Волков току-що беше атакуван пред дома си. Някой е счупил стъклото на колата му и го е напръскал със сълзотворен газ в очите, преди да започне да го удря с чук", написа Ярмиш в социалната платформа Х.

Външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис определи случилото се като шокиращо и каза, че извършителите трябва да понесат отговорност за своето престъпление.

„Осъждаме жестокото нападение над Леонид Волков”, заяви днес говорител на Европейската комисия. „Не се заблуждаваме какви методи използва режимът в Кремъл, особено по отношение на своите критици”, каза той и допълни: „Видяхме какво се случи с Алексей Навални, с Борис Немцов и Анна Политковска”.