Конгресът на Ел Салвадор даде извънредни правомощия, които временно преустановиха някои конституционни защити, след като страната от Централна Америка регистрира рязко нарастване на убийствата, приписвани на престъпни банди, предаде Асошиейтед прес.

14  души бяха убити в петък и 62 души - в събота - невиждан от години мащаб на насилие. За сравнение, в страната бяха отчетени общо 79 убийства през целия месец февруари.

В събота президентът Наиб Букеле обяви в социалните медии, че е внесъл искане за въвеждане на извънредно положение и Конгресът го одобри вчера сутринта.

Извънредното положение отменя действието на конституционните гаранции за свобода на събиранията, разхлабва правилата за арест и ще бъде сила в срок до 30 дни, ако действието му не бъде продължено.

Убийствата изглежда са свързани с печално известните улични банди в страната, които на практика контролират много квартали в столицата. Националната полицейска служба съобщи, че е заловила петима лидери на бандата "МС-13", които според нея са поръчали убийствата.

В съвместни операции с въоръжените сили на Салвадор правоохранителните служби са задържали над 500 членове на криминални групировки - при това още през първия ден на извънредното положение.