Обединеното кралство съобщава за успешното разработване на ново лазерно оръжие DragonFire.

Министърът на отбраната Грант Шапс наскоро публикува първото разсекретено видео на тази технология и добави, че „лазерът разрязва целта със скоростта на светлината“. Подробности съобщава украинската служба на Гласът на Америка.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство наскоро обяви работа по проекта за лазерно оръжие DragonFire.

През януари 2024 г. агенцията отбеляза: „Обсегът на DragonFire е класифициран, но е оръжие с пряка видимост и може да уцели всяка видима цел... Точност, еквивалентна на уцелване на монета от £1 от километър разстояние.“

„Този ​​тип усъвършенствано оръжие има потенциала да революционизира бойното пространство чрез намаляване на зависимостта от скъпи боеприпаси, както и намаляване на риска от съпътстващи щети“, каза тогава британският министър на отбраната Грант Шапс.

Оръжейната система DragonFire е резултат от съвместна инвестиция от £100 милиона между британското министерство на отбраната и индустрията, се казва в изявление на британското министерство на отбраната.

Шимон Фхима, директор на стратегическите програми в Министерството на отбраната на Обединеното кралство, каза, че изпитанията на DragonFire в Хебридските острови близо до Шотландия показват, че това е водеща в света технология, която може да извършва прецизни удари от разстояние.

„В свят на непрекъснато развиващи се заплахи, ние знаем, че фокусът ни трябва да бъде върху това да гарантираме, че воините имат необходимите способности, и ние ще се стремим да ускорим тази следваща фаза на дейност“, добави Фхима.

Лазери за противовъздушна отбрана

Според Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO), Министерството на отбраната на САЩ харчи 1 милиард долара годишно за разработването на оръжия с насочена енергия - концентрирана електромагнитна енергия.

Например, Министерството на отбраната на САЩ е разработило високоенергийни лазери, които успешно са сваляли дронове по време на демонстрации.

Министерството на отбраната обаче е срещнало проблеми с извеждането на тези технологии от лабораторията и на полето по няколко причини, включително определянето как да се използват в мисии.

Затова GAO посъветва Пентагона да разработи споразумения между разработчиците на прототипи и планираните партньори – Военновъздушните сили и ВМС на САЩ – за да вдъхнат живот на тези технологии.

$13 на изстрел

CNN отбелязва ниската цена на изстрел от такова оръжие, което потенциално би могло да „осигури смъртоносна ракета или противовъздушна отбрана за около $13 на изстрел, потенциално спестявайки десетки милиони долари от цената на ракетните прехващачи, които вършат работата“.

За сравнение, медиите оценяват цената на една ракета HIMARS на 150 000 долара, а цената на една ракета земя-въздух Standard Missile-2 на ВМС на САЩ е 2 милиона долара.

На фона на войната на Русия в Украйна и атаките на хусите, определени за терористична група в Съединените щати, където евтини дронове се използват активно за нанасяне на щети на инфраструктура, цивилни градове или кораби, „цената на ракетите за противовъздушна отбрана се превърна в гореща тема в кръговете на отбраната “, пише CNN.

Медиите добавят: „Анализаторите се съмняват колко дълго САЩ, Обединеното кралство и техните партньори могат да използват противодронови ракети за милиони долари.“

„Евтините безпилотни самолети и ракети обърнаха икономическите сметки за нападение и отбрана в полза на тези, които използват големи обеми дронове и боеприпаси, за да пречупят много по-сложни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана“, пише през януари в публикация в блога си Джеймс Блек, помощник-директор по отбраната и сигурността в мозъчния тръст RAND Europe.

Ограничения на лазерите

Професорът от Университета на Колорадо в Боулдър Иън Бойд посочи ограниченията, които могат да повлияят на разработването на такива оръжия.

На първо място, високоенергийните лазери изискват обширна инфраструктура за производство на енергия и охлаждане.

Следователно платформите, които могат да ги носят, са ограничени до големи наземни системи, кораби и големи самолети, а армейските мобилни системи и изтребители могат да носят само лазери с относително ниска мощност.

„Тъй като камион, кораб или самолет трябва да носят захранващия източник за лазера и това ще ограничи мощността на източника на захранване, лазерите могат да се използват само за ограничен период от време, преди да се наложи да заредят батериите“, добавя Бойд.

Други „фундаментални ограничения“ за високоенергийните лазерни оръжия включват намалена ефективност при наличие на дъжд, мъгла и дим, които разпръскват лазерните лъчи.

„Лазерните лъчи също трябва да останат заключени към целите си за няколко секунди, за да причинят щети“, каза изследователят, добавяйки, че настоящите прототипи на лазерни оръжия също са проблематични по отношение на техническа поддръжка и ремонт в бойни зони.

Той обаче все още е убеден, че бъдещето на отбранителната техника също е в лазерите.