"Русия стартира военната операция в Украйна, за да прочисти страната от нацисти". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Смяната на властта в Украйна – това е въпрос на избор на украинския народ, допълни Дмитрий Песков. Той коментира, че действията на Москва са свързани на нейните национални интереси и бъдещето на страната, пише РИА Новости.

“Целите бяха обявени от президента – демилитарицация и денацификация на Украйна. Е едното и другото са заплаха за нашата държава”, казва Песков пред журналисти.

"Денацификацията означава, че в идеалния случай Украйна трябва да бъде освободена от нацистите", обясни прессекретарят на руския държавен глава този термин пред журналисти.

"В идеалния случай Украйна трябва да бъде освободена, изчистена от нацистите. От пронацистки настроени хора и идеология", каза той в отговор на въпрос как да се разбират изявленията за необходимостта от "денацификация" на страната.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че настоящата ситуация налага повишена бдителност и безопасност.

Киев се изнася, а Русия "внася" войските си през Беларус СНИМКИ и ВИДЕО

Сред другите твърдения по време на изявлението му са, че  “срокът на операцията ще бъде  определен от Путин в зависимост от ситуацията”, както и че според него “руснаците подкрепят операцията, не по-малко от признаването на ДНР и ЛНР”, съобщава meduza.io.

Реакцията на финансовия сектор на решението за военната операция в подкрепа на Донбас беше очаквана и бяха предприети всички мерки, за да се гарантира, че периодът на тази реакция ще бъде възможно най-кратък, каза говорителят на руския президент.

"Емоционалната реакция на пазарите, реакцията във финансовата сфера беше предвидена и бяха взети всички необходими мерки, за да бъде периодът на тази емоционална реакция възможно най-кратък", каза Песков.

Русия не може да бъде зад Желязната завеса, не е възможно да се затвори такава държава, заключи Песков.

Руската инвазия започна на цялата територия на Украйна. След като месеци наред Русия твърдеше, че няма да напада никого и Западът нагнетява напрежение, днес атаката започна. Бомбардировки имаше в Киев, Харков, Мариупол, Одеса и още много градове в Украйна. Засега не е ясно нито каква е целта на Русия, нито колко ще продължи инвазията. Още по-трудно е да се прогнозират неща като колко ще са интензивни евентуалните боеве и какъв ще е броят на жертвите.

Близо 40 украински войници са убити, загинали са и цивилни

Русия атакува Украйна в 05:00 часа сутринта. Ракети започнаха да падат на летища, в командните центрове на украинската армия и флота и на други позиции на армията.

Към момента се съобщава се за поне 40 убити украински войници, за деветима загинали цивилни, 18 изчезнали и неуточнен брой ранени. Сред тях и дете.

Снаряд  паднал върху жилищна блок по време на обстрел в украинския град Чугуев в Харковска област. В следствие на взрива е избухнал пожар, има загинало малолетно момиче, както и ранени.

Снаряд удари жилищен блок в Украйна, има загинало дете! СНИМКИ