Приблизително десет автобуса с украински военни напуснаха територията на завод Азовстал, не е известен точният брой на хората, които са били в тях. Публикувани са снимки на автобуси, в които са били защитниците на Мариупол. Това съобщава Ройтерс. 

Според някои оценки на територията на завода е имало около 600 украински войници, вкл. десетки ранени. Отбелязва се, че автобуси с украински бойци вече са пристигнали в Новоазовск, който се намира във временно окупираната Донецка област.

Защитниците на Мариупол удържаха фронта в продължение на 82 дни, което даде ценно време за цяла Украйна, позволявайки на други части от въоръжените сили на Украйна да получат западно оръжие.

В скорошно видео съобщение командирът на полк "Азов" Денис Прокопенко каза: "Най-важното е да разберете дали всички рискове са изчислени, дали е разработен план Б, дали изпълнявате напълно този план, което трябва да съчетава изпълнението на възложената задача и максималното запазване на живота и здравето на личния състав“.

Прокопенко не спомена какви действия предприеха защитниците на града. Видеото се появи няколко часа след като Руската федерация обяви съгласието си за транспортиране на ранените украински военнослужещи до лечебно заведение в окупирания Новоазовск.

Русия и Украйна се споразумяха за извеждането на ранените от Азовстал


По-рано беше съобщено, че украинските военни от Азовстал са се предали. Бяха цитирани думите на лидера на проруския батальон "Восток", според който военните са излезли с вдигнато бяло знаме.