Сатиричният телевизионен сериал “Слуга на народа”, в който героят на Володимир Зеленски неочаквано става президент на Украйна, отново се излъчва в платформата “Нетфликс”.

“Пожелахте го и той се завръща”, така компанията, която купи сериала през 2017 г., обяви в туитър повторението му. Поредицата е в три сезона и общо с 51 епизода, а показването ѝ сега съвпада със световната подкрепа за бившия 44-годишен комик, който ръководи защитата на страната си от руската инвазия. 

В поредицата, чиито снимки започват през 2015 г., Зеленски играе учител, който изненадващо става президент на Украйна след светкавичната популярност на видеозапис, в който се оплаква от корупция.

Сериалът се превръща в голям хит в Украйна и дава началото на политическата кариера на Зеленски.

Той бе избран за президент през 2019 г. с бюлетината на партия с името на телевизионната поредица и получи подкрепата на над 70 на сто от гласувалите.

Френско-германският телевизионен канал “Арте” излъчва онлайн “Слуга на народа” от ноември при голям интерес. Откакто в Украйна се води война, правата за сериала са купени от доста телевизии по света, като Channel 4 във Великобритания, АНТ 1 в Гърция и “Про тв” в Румъния. “Нетфликс” го пуска за пръв път от 2017 г. до 2021 г.

Режисьор на украинската комедийна поредица е руснакът Алексей Кирюшенко. Снима я студио “Квартал 95”, като слоганът на сериала е “Историята на следващия президент”.

Премиерата на първия сезон е по украинския канал “1+1” на 16 ноември 2015 г.

Сюжетът в него се разгръща около Василий Петрович Голобородко, учител по история, чиито нерви един ден не издържат и в яростта си се изказва доста нецензурно пред свой колега за всичко, от което му е прекипяло - корупция, посредственост, несправедливост. Ученик от класа му обаче тайно снима диалога с телефона си и качва клипа в интернет, който за броени часове събира милиони гледания.

Голобородко изведнъж става много популярен и лесно бива убеден от учениците си да издигне кандидатурата си за президент. Освен това получава и подкрепа от гражданите, събрали необходимата сума за регистрация на кандидатурата му.

На сутринта след изборите в обикновеното киевско жилище пристига кортеж начело с министър-председателя. За разведения учител по история, който обитава един дом с родителите си, започва съвършено нов живот.