След масирани ракетни обстрели в цяла Украйна се наблюдават опашки на бензиностанции. Шофьорите се втурнаха да зареждат колите си, опасявайки се от недостиг на гориво. Пазарните експерти обаче побързаха да успокоят шофьорите.

Украйна не е заплашена от недостиг на гориво в близко бъдеще - експертите са единодушни в мнението си. Вълнението на бензиностанциите е провокирано от паника.

По-специално директорът на консултантската група A-95 Сергей Куюн каза, че пазарът на горива в Украйна функционира нормално - има достатъчно резерви и се извършват нови доставки.

А ръководителят на парламентарната комисия по енергетика и жилищно-комунални услуги Андрей Герус нарече причината за опашките емоционално възприемане на ситуацията с обстрела.

"Днес, сутринта, повечето бензиностанции наистина не работеха, но причината за това не беше липсата на гориво, а въздушна атака. Сега по-голямата част от бензиностанциите работят. Има достатъчно петролни продукти в страната и те са разпръснати в голям брой хранилища. Днес няма ракетни атаки по хранилища за нефтопродукти и такива удари вече няма да бъдат ефективни", подчерта Андрий Герус.

Собственикът и основател на групата Prime Дмитрий Леушкин на страницата си във Facebook увери, че е "напълно пълно" с гориво на бензиностанциите в Украйна и няма ограничения за зареждане.

"Митниците не спират да работят и у нас непрекъснато минават камиони с гориво. Цените на бензина и дизела в Украйна може да нараснат с 1-2 гривни, но това е продиктувано от ръста на котировките на европейските борси."

По-рано стана ясно, че украинците са били помолени да намалят потреблението на енергия по време на пиковите натоварвания - от 17:00 до 22:00 часа.

Превод: GlasNews