Железопътното движение в района на полския град Шчечин беше временно спряно поради въздействие на неизвестни лица върху системата. Те също така са включвали руския национален химн и откъс от реч на Владимир Путин. Това съобщи Wyborcza, позовавайки се на информация от железопътни служители.

Вечерта на 25 август е станал инцидент, в резултат на който железопътното движение в района на полския град Шчечин е временно преустановено. Хакерите са използвали радиочестоти, използвани в железопътната инфраструктура, и са предали сигнал, който е причинил аварийно спиране на влаковете. След това те са пуснали руския национален химн и откъс от речта на Путин по озвучителните системи.

Според публикацията процесът на копиране на сигнала за аварийно спиране, използван от шофьорите, не е труден за техническите специалисти. Освен това честотите, на които се предават сигнали за конкретни маршрути, не са криптирани и могат да бъдат намерени в публичното пространство.

Хакерите са започнали да излъчват алармения сигнал около 21 часа, който е достигнал до шофьорите и пунктовете за контрол на движението и е накарал влаковете да спрат по линии 273 и 351. Тези маршрути използват различни честоти за алармения сигнал, но той е бил излъчен почти едновременно. Известно е също, че са спрели няколко товарни влака.

Твърди се, че подобен инцидент е станал на територията на Великополското войводство.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Getty Images