Дубай преживя най-проливните дъждове от 1949 г. насам още преди създаването на Обединените арабски емирства. На 16 април наводненията затвориха за няколко часа едно от най-големите международни летища в Емирствата, а придвижването по ключови магистрали също стана невъзможно – хората, които се осмелиха да излязат от домовете си, закъсаха с превозните си средства във водните канали, които заляха пътищата.

Наводненията, в иначе сухия регион в южната част на Арабския полуостров, предизвикаха спорове в социалните мрежи дали те не са причинени не от климатични изменения, а от изкуствено създаден дъжд от човека.

Проливният дъжд беше резултат от буря, която премина през голяма част от региона - от Саудитска Арабия, през ОАЕ, Иран и Оман.

И макар че по това време в ОАЕ се извършваше сеитба на облаци, експертите твърдят, че този процес няма как да доведе до проливните дъждове, които се изсипаха през последните дни.

Как работи сеитбата на облаци?

Засяването на облаци е просто метод за изкуствено стимулиране на облака да произведе дъжд.

Това става чрез самолети, снабдени със специални ракети, които се зареждат със солни кристали и се изстрелват в конвективни или топли облаци, които имат възходящ поток - или издигащо се въздушно течение.

Възходящият поток засмуква солните кристали в облака, пише bTV. Те от своя страна привличат малки водни частици, които се сблъскват, стават по-тежки и след това падат на земята под формата на дъжд.

Буря удари Обединените арабски емирства, има жертви ВИДЕО

Колко дъжд може да се получи от засяване на облаци?

Според Националния център по метеорология (НЦМ) на ОАЕ при мъгливи условия валежите, генерирани от облака, се увеличават с 10-15 %, докато при по-ясни условия увеличението е около 35%, но са необходими допълнителни изследвания, за да се определи истинското му въздействие.

Откога се засяват облаци?

Работата по програмата на Eмирствата за засяване на облаци започва още през 90-те години на миналия век, а в началото на XXI век държавните власти отпускат близо 20 млн. долара за проучвания.

Към НЦМ в Абу Даби е създаден екип, чиято задача е да усилва валежите. Местните учени си партнират със Световната метеорологична организация и НАСА.

През 2010 г. започва сеенето на облаци за повече валежи над пустините в Дубай и Абу Даби.

За целта метеоролозите в страната разполагат с мрежа от радари и над 60 метеорологични станции за следене на атмосферните условия. Така се наблюдават, преценяват и подбират най-подходящите за „сеитба“ облаци.

Имало ли е сеитба на облаци в ОАЕ по време на наводненията?

Синоптичка от НЦМ потвърждава, че по време на наводненията е била извършена сеитба на облаци.

„До момента сме извършили 17 полета в цялата страна, в повечето райони на страната, от началото на януари“, казва тя пред националната медия в понеделник, 15 април.

Тези мисии може да са оказали влияние върху количеството на падналия дъжд, обяснява още тя, но не е ясно точно колко, тъй като все още сме в етап на проучване.  

Според нея обаче е сигурно, че дори ОАЕ да не бяха провели мисиите, през уикенда в страната пак е щяло да има екстремни валежи.

„Сеитбата на облаци е част от процеса, но основно това зависи от облаците и колко вода има в тях. Ние само помагаме на облака да увеличи количеството на валежите. Ние не произвеждаме вода“, обяснява още тя.

Невижданото наводнение в Дубай в СНИМКИ

Какво е причинило проливните дъждове?

Според доклад на Emirates Wildlife Society-WWF от 2017 г., в допълнение към повишаването на температурите в ОАЕ, изменението на климата може да доведе до 200-процентно увеличение на годишните валежи.

Това означава, че в бъдеще ще има повече, а не по-малко внезапни наводнения. Тази седмица министърът на климатичните промени и околната среда на страната д-р Тани Ал Зейуди заяви, че за проливните дъждове са виновни климатичните промени.

„Не сме виждали толкова много дъжд от много дълго време. Така че виждаме, че времето се променя, климатът се променя“, каза той.