Западните страни, на фона на щетите в украинските енергийни системи, започнаха да обмислят най-лошите сценарии за развитието на конфликта в Украйна, пише Washington Post.

„Украинското правителство може да остане без международни резерви, за да плати за критичния внос и да не е в състояние да изпълни задълженията си по външния дълг – сценарий за деня на света, известен като криза на платежния баланс“, се казва в публикацията.

Както се отбелязва в статията, масовото напускане на украински граждани в чужбина може в крайна сметка да доведе до износ на значителни средства, което от своя страна заплашва срива на националната валута. Изданието също така говори за възможността за намаляване на икономиката на Украйна през 2023 г. с още пет процента в допълнение към текущия спад от 33 процента.

В крайна сметка Киев може да се нуждае от още около 2 милиарда долара на месец, казват авторите на статията, „и политическите лидери на Запада започнаха да се опитват да подготвят гражданите за най-лошия сценарий“.

Превод и редакция: GlasNews