Шесткрака газела беше забелязана да подскача в Израел от член на силите за отбрана на нацията.

Животното имало допълнителен чифт придатъци, растящи от гърба му, което е причинено от генетично заболяване, наречено пролиферация на органи или полимелия.

Редкият синдром се среща и при хората, появява се при по-малко от едно на 100 000 раждания, но е докладван при редица бозайници, включително крави, влечуги, пилета и мишки.

Газелата е видяна в природен резерват в южната пустиня Негев, която заема Палестина и Израел, който се намира само на няколко мили от мястото на клането, което извърши Хамас на музикален фестивал през есента.

Откритието е направено от израелския армейски резервист Нир Лайхтер в края на март, когато спрял за кафе в природния резерват "Нахал Ха Бошор", пише "Дейли Мейл".

Лайхтер бързо направи снимка на животното и я изпрати на екипа на Дружеството за защита на природата в Израел (SPNI) в Йерусалим, за да проучи допълнително, откривайки, че газелата е родена с мутация.

Експертите по дивата природа установиха, че животното е родено през 2021 г. и е „оживяло след раждането си и е оцеляло като млад индивид, изправен срешу много хищници, които застрашават младите еленчета“, споделя Амир Балабан от SPNI.

Балабан сподели изявление в публикация в Instagram, която беше преведена от иврит на английски.

Той отбеляза, че газелата е прекарала по-голямата част от живота си в опасност поради своята мутация, тъй като допълнителните крака означават, че се откроява от стадото.

Мъжкият обаче също е срещнал партньорка и сега има потомство, което е заснето от резервиста на IDF.

„Противно на очакванията, еленът е здрав, силен и има три елена и едно жребче в гнездото си от миналата есен“, сподели Балабан.

Специалистът от SPNI вярва, че генетичният вроден дефект е наследствен, но изглежда, че малките на газелите нямат същото състояние.

Балабан каза пред CBS News, че животното е първата известна газела с наследственото заболяване в Близкия изток.

Превод: GlasNews.bg