Наскоро космическият телескоп Джеймс Уеб направи зашеметяващо ново изображение на близка галактика с малко помощ от фотопроцесор, съобщи Inverse.

Голямата спирална галактика с прегради, официално известна като NGC 1365, се намира на 56 милиона светлинни години от нас и е една от селекцията галактики, избрани от астрономите за някои от най-ранните наблюдения на Уеб, за да научат повече за формирането на звезди в близките краища на Вселената.

галактика NGC 1365, космос, звезди, снимка
Изображение (a), направено с инструмента NIRCam на Webb
 

NGC 1365 е идеален кандидат, тъй като е звездообразуваща галактика с активно захранваща се супермасивна черна дупка в центъра и е "с лице към Земята", така че астрономите могат да видят нейната сложна спирална структура в целия й блясък.

Повечето спирални галактики с прегради, най-вероятно включително нашия Млечен път, имат ядро, съставено от по-стари звезди в центъра на спиралата. Около две трети от всички спирални галактики имат решетки (също бар) - удължена структура от звезди и газ в галактическия диск, но NGC 1365 е по-рядък пример: тя има две решетки, едната от които е вътре в другата.

галактика NGC 1365, космос, звезди, снимка
Изображение (b) от инструмента MIRI
 

Сложните структури от решетки и спирали са формирани отчасти от звезди, газ и прах, обикалящи около галактическия център с различни скорости. Правейки това, те образуват вълни с по-висока и по-ниска плътност, които в крайна сметка се превръщат в ленти и спирали, които можем да наблюдаваме в галактики като NGC 1365. А гравитацията на лентите на NGC 1365 може да помогне за изтеглянето на материала към центъра на галактиката, захранвайки нови образуване на звезди и подхранване на вечно гладната черна дупка в нейния център.

Изображение (a) от инструмента NIRCam Webb показва светлината на галактиката в близкия инфрачервен диапазон, изображение (b) от инструмента MIRI показва средно инфрачервено изображение с по-дълга дължина на вълната.

Превод: GlasNews