Twitter Inc. започна да съкращава служители, включително софтуерни инженери по данни (ИТ служители, чиято основна работа е да подготвя данни за аналитична или оперативна употреба), по време на първия ден на Илон Мъск като ръководител на компанията, съобщи бизнес телевизия CNBC.

Според информацията на CNBC, служител, напускащ централата на Twitter в Сан Франциско, се е идентифицирал като инженер по данни за компанията и е казал, че неговият мениджър току-що го е уволнил.

От CNBC не успяха на този етап да проверят самоличността на хората, които напуснаха централата на Twitter и разговаряха с репортери.

Един служител в Twitter, очакващ информация за съкращения или за нови проекти, каза пред CNBC, че в по-голямата си част персоналът е в неведение. Мъск се срещаше със сравнително нископоставени инженерни мениджъри, отбеляза този човек.

В съобщения в пресата преди приключването на сделката се казваше, че Мъск е планирал съкращения до 75% от персонала на закупената от него социална медия.

Twitter не отговори веднага на искането за коментар относно съкращенията.

В четвъртък няколко висши ръководители вече напуснаха компанията, включително главният изпълнителен директор Параг Агравал и финансовият директор Нед Сегал, съобщи Дейвид Фабер от CNBC.

Ръководителят на правната политика, доверието и безопасността на Twitter Виджая Гаде също беше уволнен, съобщи The Washington Post.

Именно Виджая Гаде беше отговорен за забраната на акаунта в Twitter на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп.

Междувременно Тръмп поздрави Мъск за покупката на социалната медия и сподели, че му е било "казано", че акаунтът му ще бъде възстановен в понеделник.