Марс е враждебно място за хората поради липса на кислород, излагане на радиация и липса на хранителни вещества. Но, както се оказва, микробите, които хората могат да донесат със себе си на Червената планета, могат да процъфтяват в такива условия, включително тези, които причиняват болести, пише IFLScience.

Астробиолозите са открили захар в метеорити и са открили, че някои бактерии ще растат, когато се хранят с такава "космическа диета". Най-вероятно бактериите не биха оцелели на астероиди поради липсата на атмосфера, космически лъчи и т.н. Но нещата на Марс са различни, така че екип, ръководен от Томазо Закария от Германския аерокосмически център, решава да тества как биха се държали земните микроби в марсианската среда. Оказва се, че микробите на Марс ще се чувстват много добре.

Най-задълбочената дезинфекция няма да може да почисти напълно космическите кораби, това доказаха бактериите, които живеят извън МКС. Освен това, когато хората започнат да летят в космически полети до други планети, процесът на поддържане на стерилна чистота ще стане невъзможен.

Факт е, че човешкото тяло до голяма степен зависи от полезните бактерии, особено в нашите черва. Много от тях няма да представляват проблем, стига потенциалният марсиански живот да се разбира с тях. Но бъдещите астронавти биха предпочели да избегнат сепсис или дизентерия, причинени от нежелани спътници от Земята.

По време на експеримента учените са поставили четири вида бактерии (Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa и Serratia marcescens) в среда с химичен състав на въздуха, почвата и излагане на UV радиация, подобна на тази, срещана от роувърите.

Изследванията показват, че различните бактерии реагират различно на такива условия. Например B. Cepacian не е успяла да расте в близост до натриев перхлорат, който често се среща в марсианската среда. В същото време натриевият перхлорат изобщо не притеснява K. Pneumoniae.

Марс и Венера разтърсват живота ни на 22 февруари. Какво ни очаква?

Марсианската липса на вода е намалила броя на видовете доста рязко. Но и четирите вида бактерии са успели да оцелеят дни или седмици и са се справили по-добре, когато са се хранили с изкуствен марсиански реголит (почва), а не само със захар.

Микробите също били тествани за влиянието на фактори като светлина, почва, въздух и вода. Отбелязва се, че бактерията S. Marcescens е била готова за всичко, което Марс може да й предложи и дори без допълнително време за еволюция. Най-често бактерията се появява при инфекции на пикочните пътища и гнойни образувания на рани.

"Първоначално си помислихме, че реголитът ще има токсичен ефект върху клетките и ще ограничи растежа им. Но вместо това марсианската почва помогна на бактериите да оцелеят", казва Zakkaria.

Учените подозират, че подобни резултати може да са свързани с факта, че почвените частици служат като уютно място за скриване от ултравиолетова светлина и други заплахи.

Ясно е, че патогените ще придружават хората до Марс в техните тела и по кожата им, а след това ще навлязат в почвата около основата. Изследването предполага, че бактериите ще растат винаги, когато имат достъп до вода, независимо колко солена е тя. Без здравословна екосистема, която да ги контролира, рискът от заразяване на други астронавти с тези патогени е висок.

Превод: GlasNews.bg