Учени от Медицинското училище в Харвард смятат, че са по-близо до създаването на „хапчета против стареене“, които ще помогнат на хората да станат отново млади. Авторите на изследването съобщават, че са открили 6 химически коктейла, които обръщат процеса на стареене в клетките на човешката и миша кожа. В същото време те се подмладяват с няколко години.

Дейвид Синклер от Медицинското училище в Харвард, един от авторите на ново изследване, публикувано в списание Aging, смята откритието на учените за истински пробив и важна стъпка към подмладяването на цялото човешко тяло, пише Daily Mail. Според учения изпитанията върху хора могат да започнат през следващата година. Други учени обаче казаха, че изследването е до голяма степен предварително.

Новото проучване се основава на съществуващи изследвания на гени, които предотвратяват стареенето на клетките и могат да ги превърнат в по-млади. Учените са тествали милиони комбинации от молекули, които могат да обърнат стареенето и да подмладят човешките клетки. В резултат на това бяха открити 6 химически коктейла, които възстановяват стареещите клетки до тяхното по-младо състояние за по-малко от седмица.

клеткицял екран
Учени от Харвард са открили коктейл от химикали, които могат да обърнат стареенето Снимка: Daily Mail

Според Синклер ефектът от химическите коктейли е тестван върху клетките на мишки и хора и резултатите показват забавяне на стареенето. Учените смятат, че новото им откритие може да се използва за създаване на инструменти за подмладяване на тялото. Също така тези средства могат да помогнат при лечението на различни заболявания, свързани с възрастта, казват учените.

Не всички биолози обаче са съгласни с констатациите на новото изследване. Те казват, че учените трябва да покажат, че забавянето на стареенето на клетките води до намаляване на свързаните с възрастта здравословни проблеми при мишки. Биогеронтологът Мат Каберлайн казва, че това проучване е все още предварително.

„Тези химически коктейли може да имат полезни лечебни свойства. Но в новото изследване няма преки доказателства за това“, казва Каберлайн.

Самият Синклер през последните години често става обект на различни публикации в медиите заради желанието си за вечна младост. Твърди, че се е подмладил с десет години. През 2020 г. Синклер публикува проучване, в което подробно описва как той и неговият екип връщат стареещите миши клетки към по-ранни версии на себе си.

Превод: GlasNews