Учените установиха, че обект, който е 500 трилиона пъти по-ярък от Слънцето, всъщност е квазар, въпреки че е открит за първи път преди 44 години. Но през цялото това време учените нямаха представа, че това е най-яркият обект във Вселената, откриван някога. Оказа се също, че квазарът се захранва от свръхмасивна черна дупка, която е най-гладната от всички известни днес, защото всеки ден поглъща количество материя, еквивалентно на масата на Слънцето. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Astronomy.

Квазарите са регион в центъра на някои галактики, където свръхмасивна черна дупка активно абсорбира материя и натрупва толкова много материал около себе си в акреционен диск, че този горещ материал излъчва много светлина, докато се върти, пише Space. Така се появява квазар, чиято яркост може да бъде много по-голяма от яркостта на всички звезди, взети заедно в родната му галактика.

Обектът, наречен J0529-4351, беше открит за първи път през 1980 г., но през цялото това време учените не знаеха, че, първо, е открит нов квазар, и второ, че той е истински рекордьор.

квазарЦял екран
Снимка: ESO

На светлината от този квазар са били необходими 12 милиарда години, за да стигне до Земята, което означава, че астрономите са я виждали такава, каквато е била, когато Вселената е била на 1,8 милиарда години. Както бе споменато по-горе, квазарите съществуват благодарение на свръхмасивни черни дупки. Оказа се, че черната дупка, захранваща квазара J0529-4351, има маса, която е 17-19 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето. Освен това всяка година космическото чудовище поглъща количество материя, равно на 370 слънчеви маси. Тоест всеки ден една черна дупка изяжда толкова материя, колкото е масата на Слънцето.

Квазар J0529-4351Цял екран
Квазар J0529-4351 Снимка: space.com

Благодарение на такова бързо усвояване на материя и увеличаване на масата, учените смятат черната дупка за най-гладната сред всички известни подобни обекти във Вселената. Черната дупка е и най-бързо развиващият се подобен астрономически обект сред всички известни. Всъщност той е достигнал лимита си на темпове на растеж, което означава, че расте толкова бързо, колкото е възможно. И квазарът излъчва толкова много светлина поради бързия растеж на черната дупка, че сега е най-яркият обект в познатата вселена. Учените смятат, че квазарът е 500 трилиона пъти по-ярък от Слънцето.

Квазар J0529-4351Цял екран
Област в пространството около квазар J0529-4351 Снимка: Space.com

Учените също установиха, че диаметърът на акреционния диск на черната дупка е приблизително 7 светлинни години. За да разберете колко е това, представете си, че ще трябва да пътувате между Земята и Слънцето приблизително 45 хиляди пъти.

Новото откритие позволява на учените да получат повече информация за това как свръхмасивните черни дупки, които работят на своите граници, растат и се развиват. Освен това допълнителни наблюдения могат да хвърлят светлина върху това как черните дупки в ранната Вселена са успели да нараснат до такива гигантски размери за сравнително кратък период от време според космическите стандарти.

Учените все още не разбират точно каква физика стои зад много бързото нарастване на черната дупка J0529-4351, но във всеки случай те са открили най-екстремните обекти, тоест свръхмасивна черна дупка и квазара, който тя създава, в известната Вселена.

Превод: GlasNews