Оказва се, че вирусът, който причинява забележимите и болезнени мехури, наречени херпес, може да е свързан с нещо много по-сериозно: деменция. Точно това откриха учени от университета в Упсала в Швеция в скорошното си изследване, което привлече голямото внимание на научния свят.

Вирусът на херпес симплекс (HSV) е невероятно често срещано заболяване. Може да сте чували за него, защото някои видове причиняват настинка (HSV-1) или защото могат да доведат до генитален херпес (HSV-2). Много от нас, около 67% от хората под 50 години, са заразени с HSV-1, а около 13% са заразени с HSV-2. И ако се заразите с него, той остава с вас за цял живот. Има поддържаща терапия, но не се лекува.

Деменцията е друго заболяване, което за съжаление става все по-разпространено по света. Хората, засегнати от него, започват да губят памет и други мисловни умения, а това драматично се отразява на ежедневието им, превръщайки го в ад. Болестта на Алцхаймер е най-често срещаният тип деменция. Учените се опитаха да открият какво го причинява и стигнаха до неочаквано заключение, което показва, че е свързано с вируса HSV, пише New Atlas.

Учените са участвали в изследването на 1002 души на възраст 70 години, които не са имали деменция в началния етап. Те проследиха тези хора в продължение на 15 години, изследвайки кръвта им за признаци на HSV и друг вирус, наречен цитомегаловирус (CMV), също от семейството на херпесите.

Оказа се, че хората, които имат признаци на HSV в кръвта си, са два пъти по-склонни да развият деменция, отколкото тези, които не са ги имали. Но, и това е много важно но, те не виждат същата ясна връзка с болестта на Алцхаймер, въпреки че стойностите на риска са подобни.

Проучването също така разглежда колко активен е вирусът в тялото, измерено чрез различни видове антитела в кръвта, и дали влияе върху развитието на деменция или болестта на Алцхаймер. Оказа се, че именно наличието на вируса, а не неговата активност, е ключовият фактор, свързан с повишен риск от развитие на заболяването.

Това проучване добавя към все повече доказателства, че HSV може да бъде рисков фактор за заболявания, които засягат мозъка. Това не е първият път, когато учените мислят за това, но това е още едно потвърждение, което ни доближава до разбирането на причините и победата над това заболяване.

Изследването им не означава, че ако някога сте имали настинка, сте обречени на деменция, но показва възможни и не толкова очевидни връзки между ежедневните заболявания и риска от тежки мозъчни заболявания. Разглеждайки често срещаните вируси като HSV в нова светлина, учените се надяват, че могат да се борят с деменцията, преди да е започнала, или да я лекуват в ранните й стадии със съществуващи и нови лекарства.

Превод: GlasNews