Хората, страдащи от синдрома на Cotard, са хванати в капан на объркано психическо състояние, в което не са в състояние да признаят собственото си съществуване. За някои убеждението е под формата на ходещи трупове, докато други се възприемат като безплътни духове, обречени на вечен живот.

Независимо от конкретното проявление, хората, страдащи от синдрома на Cotard, изпитват дълбоко изкривяване на реалността, отричайки съществуването на тялото си и дори на най-простите си нужди, пише ScienceAlert. Самогладуването е ужасна последица от такава изолация от реалността.

Вземете историята на жена на средна възраст, която страда от тревожност и психоза. Тя започва да изпитва нихилистични заблуди, обявява се за мъртва и впоследствие отказва храна и лекарства.

Друг тревожен случай се отнася до 49-годишен мъж, който спрял да се грижи за собственото си благополучие, раздал имуществото си и приел вярата, че злите сили искат смъртта му. Веднъж в болницата той казал на лекарите, че вече е мъртъв, органите му са се разложили, мозъкът му е парализиран и лицето му е лишено от кръв. Твърдеше, че чува гласове, които го наричат ​​дявол.

В научната литература има около сто такива свидетелства за синдрома на Cotard. Първият регистриран случай датира от 1880 г., когато френският невролог Жул Котар идентифицира нова форма на депресия, характеризираща се с тревожна меланхолия, себеотхвърляне, нечувствителност към болка, заблуди за несъществуването на собственото тяло и заблуди за безсмъртието.

Обект на наблюдението му е 43-годишна жена. Тя твърди, че няма мозък, нерви, стомах и душа, поради което се въздържала от храна с убеждението, че съществува вечно. Лекарство, наречено арипипразол, използвано за лечение на шизофрения, е доказано, че е ефективно след няколко седмици за облекчаване на симптомите.

Настоящите научни изследвания показват, че синдромът на Cotard може да не е самостоятелно заболяване, а по-скоро симптом на основни състояния като биполярно разстройство, шизофрения, депресия, употреба на наркотици или анамнеза за гърчове.

Преглед от 2018 г. установи, че три четвърти от пациентите, които чувстват, че умират, също са вярвали, че са погълнати от вътрешни вируси или бъгове. По-конкретно, 35-годишна пациентка твърди, че усеща червеи в мозъка си, докато друга поставя под въпрос необходимостта от хранене, след като вече е починала.

Въпреки необичайния характер на синдрома на Cotard, той остава обвит в мистерия и симптомите му понякога се припокриват с други състояния. Литературата за синдрома на Cotard показва, че почти 90 процента от пациентите имат депресивни симптоми, а около 65 процента изпитват тревожност. Някои съобщават за случаи на слухови или зрителни халюцинации.

За щастие, обсесивните прояви на този синдром могат да бъдат ефективно лекувани. Стандартните терапии като антипсихотици, антидепресанти, психотерапия и дори електроконвулсивна терапия могат да дадат положителни резултати. С подходяща намеса пациентите могат да се освободят от лапите на изкривената реалност само за две седмици лекарствена терапия.

Превод: GlasNews