Невролози от изследователския център "Скрипс рисърч" са идентифицирали мозъчни вериги, които карат бозайниците да искат да ядат повече, когато са изложени на ниски температури, съобщи електронното издание "Медикъл експрес".

Бозайниците автоматично изгарят повече енергия, за да поддържат нормална телесна температура, когато са изложени на студ. Това активирано от ниските температури увеличение на разхода на енергия предизвиква повишаване на апетита и храненето, въпреки че специфичният механизъм, който го контролира, не е известен.

В новото изследване, публикувано в изданието "Нейчър", учените идентифицират група неврони, които работят като "превключвател" при мишките и стимулира, свързано със студа поведение на търсене на храна.

Откритието може да доведе до потенциални терапии за метаболитно здраве и намаляване на теглото.

"Това е фундаментален адаптивен механизъм при бозайниците и насочването му за бъдеща терапия може да позволи засилване на метаболитните ползи от студа или други форми на изгаряне на мазнини", казва главният автор на изследването Ли Е от изследователския център "Скрипс рисърч".