За поредна година Медицински университет – Пловдив ще бъде част от Европейската нощ на учените – SEARCH 2023, която ще се проведе на 29 септември в над 30 локации от цялата страна. Проектът, зад чиято абревиатура са закодирани знакови теми като: Science + Environment + Art = Resilience, събира участници от цялата страна и се финансира от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“.

Събитията от Нощта през 2023 година акцентират върху глобалните проблеми на човечеството, свързани с промените в климата и екологията.

Мероприятията в МУ-Пловдив ще се проведат във фоайето на новооткрития Учебен корпус 2 от 13:00 ч. до 18:00 ч., ул. „Любен Каравелов“ № 26.

В деня на събитието е организирана инициативата „Сливи за смет“ – акция за събиране на пластмасови бутилки срещу награди от МУ-Пловдив и ще протече от 13:00 ч. до 18:00 ч.

Сред ключовите събития в програмата ще бъде „Еко“ Мода – конкурс за най-артистична дреха или аксесоар от отпадъчни продукти, в който студенти, преподаватели на МУ-Пловдив и ученици на пловдивските училища ще предложат креативни и атрактивни дрехи и аксесоари от рециклируеми материали.

Гостите на Нощта на учените ще имат възможност да присъстват на лекция-беседа  на тема „Дали животът в зелена среда ни прави по-здрави?“, чийто лектор ще бъде доц. д-р Ангел Джамбов, дм от 17:45 ч. във фоайето на Учебен корпус 2.

Нощта на учените в МУ-Пловдив е шанс за всички участници да надникнат в света на научните изследвания и иновациите чрез забавление, давайки възможност на студенти и ученици да се срещнат с професионалисти; да разберат за техните изследователски дейности и да получат вдъхновение за бъдещи учебни и професионални пътища.