Проучване на това как остарява стъклото разкри първото физическо доказателство за обратимостта на материалната мярка за време.

По принцип законите на физиката не се интересуват много от движението на времето. Ако обърнете уравнението, което описва движението на обект, можете лесно да изчислите кога е започнало. Такива закони се описват като обратими във времето.

Въпреки че определени закони на физиката пренебрегват времето, то все пак се движи напред и най-вероятно не го интересува какво мислите за него. От научна гледна точка може да се каже, че времето е характеристика на втория закон на термодинамиката, който показва тенденцията изолираните системи да бъдат по-неподредени, отколкото в миналото, и това не може лесно да се обърне.

Вещества като различни полимери и аморфни твърди вещества като стъкло, които са съставени от течни струпвания на частици, се отпускат в теоретично стабилно състояние според собствения си ентропиен часовник. Тоест, този процес може да се опише от един вид теория на относителността, която се основава не на гравитацията или ускорението, а на постоянната промяна в конфигурацията на различни молекули, които термодинамично си идват на мястото.

пясъчен часовникЦял екран
Снимка: ScienceAlert

Физиците описват тази мярка за стареене като материално време. Въпреки че тази концепция съществува от началото на 70-те години на миналия век, никога не са правени експериментални измервания. И има причина за това. Факт е, че стъклото старее бавно и този процес не може да бъде забелязан, ако просто наблюдавате материала.

Авторите на новото изследване са използвали високочувствителна видеокамера, за да записват разсеяна лазерна светлина, която, когато се удари върху стъкло, създава интерферентни модели. Те могат да бъдат статистически интерпретирани като вибрации, които предават усещане за материално време в рамките на трите вещества, които изграждат стъклото.

В същото време учените казват, че това не означава, че стареенето на материалите може да бъде обърнато. Като цяло системата ще стигне до състояние, определено от ентропията. Но малките вибрации на молекулярните "махала" не допринасят за този процес, тоест те се люлеят напред-назад, независимо от потока на времето, който ги заобикаля.

Превод: GlasNews