Чудили ли сте се какво се крие под пясъка в пустините.

Отговорът се различава в зависимост от пясъка, разбира се. Край бреговете непрекъснато вълнуващото се море смила скалите в продължение на хиляди или милиони години, създавайки пясък. Под океанската утайка ще намерите седиментен скален пясъчник, създаден под натиска на слоевете отгоре.

На сушата пясъкът може да се образува и от скали, смлени от изсъхването на реки и други елементи. Днес ще разгледаме пустинята Сахара. Въпреки че е известна с обширните си пясъчни дюни, като повечето пустини, Сахара в повечето случаи не е пясък.

И така, какво се крие под сахарските пясъчни дюни? Оказва се, много интересни находки. Сахара не винаги е била сухият и сух пейзаж, какъвто е днес. Скорошно проучване показа, че се превръща в зелена гора приблизително на всеки 21 000 години в резултат на колебанията на земната ос, причиняващи промени в сезоните на мусоните.

Освен най-голямата в света водоносна система от изкопаеми води – задържана подпочвена вода, известна като Нубийската система от водоносен пясъчник – пустинята съдържа и други изненади. Едното, открито през 2010 г., е праисторическо мега езеро. Разглеждайки рибни вкаменелости, намерени на 400 километра западно от Нил, както и радарни данни за района, изследователите откриха доказателства, че преди около 250 000 години Нил е наводнил източната част на пустинята Сахара, покривайки повече от 108 800 квадратни километра.

„Тези езера може да са възникнали от преливането на Нил от ниската точка на западния бряг на Нил. Като причина за преливането са последните хипотези за произхода на Нил и неговата интеграция с дренажа от Централна Африка,“ пише изследователски екип в свое проучване, допълвайки: "топографските данни добавят към нарастващите доказателства за множество ранни и средни плейстоценски езера в Северна Африка, които биха могли да поддържат моделите на човешка миграция."

Според екипа хората от палеолита вероятно са направили селища близо до древното мега-езеро близо до водоизточника.

Колкото и негостоприемна да изглежда Сахара, в нея се е живяло през вековете, като през годините са откривани селища и крепости от изгубени цивилизации. Що се отнася до това, което се крие под всичко това, вероятно няма да се изненадате да научите, че това отново е нашият стар приятел пясъчник. Ако се копае през него ще се открие скала и изсъхнала глина.

Превод: GlasNews.bg