Всички се дразним от ухапвания от комари, да не говорим за потенциално опасните болести, които пренасят. Но изглежда, че има добри новини за човечеството от учени, които току-що са измислили нов и по-безопасен начин за решаване на проблема с досадните кръвопийци.

Комарите, въпреки малкия си размер, могат да причинят сериозни щети на човешкото здраве. Те са преносители на болести като денга, малария, вирус Зика и др. Благодарение на комбинацията от изменението на климата и урбанизацията, техните територии непрекъснато се разширяват, излагайки все повече хора на риск.

В миналото сме се опитвали да контролираме комарите с инсектициди, предимно вещества, наречени пиретроиди. Уловката беше, че постоянното излагане на тях караше комарите да развият резистентност към тези инсектициди. Освен това тези химикали могат да причинят здравословни проблеми при хората.

Това ни води до най-новото откритие, направено от лабораторията за изследване на продуктите за лична хигиена на Kao Corporation и лабораторията за изследване на материалите, пише New Atlas. Тези учени са открили различен подход, който се възползва от физическите характеристики на комара, без да прибягва до потенциално вредни химикали.

Тялото и крилете на комарите са невероятно водоустойчиви. На повърхността им има малки структури, които помагат на водата да се търкаля. Те дори имат восъчно покритие за допълнителна защита. Именно тази еволюционна защитна функция учените използваха срещу собствениците му.

Преди това същият екип от Cao използва силиконово масло, за да намокри краката на комарите, като им попречи да кацнат и да хапят хора. Сега те разшириха тази технология и използваха така наречените повърхностно активни вещества, за да намокрят тялото и крилете на комарите, което се отрази на способността им да летят.

Повърхностно активните вещества (повърхностно активните вещества) са молекули, които могат едновременно да устоят и да привличат вода и често се срещат в почистващи препарати и козметика. След като научиха, че повърхностно активните вещества могат да намокрят мухите, изследователите решиха да ги тестват върху комари, като използват само вещества, за които е известно, че са безопасни за хората.

Резултатите са обещаващи. Поставянето на вода върху крилете на комарите не направи нищо - те просто се отърсиха и продължиха да летят. Когато обаче приложиха воден разтвор на повърхностно активно вещество, крилете на комарите се намокриха и те паднаха, обездвижвайки ги.

Но унищожаването на комарите с новата технология не свършва дотук. Тялото на комара, покрито с малки дупчици, наречени спирали, служи за дишане. Когато учените покриха телата им с разтвор с ниско повърхностно напрежение, това не само ги накара да паднат, но и блокира тези дихателни пътища. Комарите не можеха да дишат, което доведе до смъртта им. А природата се е погрижила за останалото – мъртвите или умиращи комари могат да станат храна за мравки или паяци.

Изследователите предоставиха видео демонстрация на тяхната технология, която можете да видите по-долу:

Учените смятат, че този метод може да бъде ефективна алтернатива на традиционните инсектициди. Те предполагат, че е малко вероятно комарите да развият резистентност към повърхностно активното вещество. Изследователите предвиждат пръскането на тези разтвори с ежедневни предмети като пулверизатори и спринклери.

В свят, в който започваме да осъзнаваме химикалите, които използваме, и потенциалното им въздействие върху здравето и околната среда, това е наистина вълнуваща новина. Работата на изследователите проправя пътя за по-безопасен и по-устойчив метод за контрол на комарите, който може да има значително въздействие върху контрола на болестите, пренасяни от комари, без да причинява дългосрочни вреди на хората и околната среда.

Така че следващия път, когато убивате комарите през лятна вечер, не забравяйте, че най-вероятно дните на тази летяща напаст са преброени и в бъдеще ще имате инструменти на ваше разположение, които няма да ги лаят и нямат никакъв шанс за оцеляване.

Превод: GlasNews