Готови ли сте да водите химическа война върху телата си?

Това е въпросът, зададен от лекар в един от водещите дерматологични изследователски центрове в Обединеното кралство към тези, които публикуват и гледат видеоклипове в социалните медии, препоръчващи инжектиране на меланотан II – известен също като лекарството „Барби“ – за подпомагане на кожата им да стане бронзова през това лято.

Д-р Собия Каузер, асистент в университета в Брадфорд, също предупреди за страничните ефекти на нерегламентираното и неразрешено лекарство, които включват сексуална дисфункция и повишен риск от рак на кожата.

„Меланотан II е незаконно да се купува в Обединеното кралство и САЩ“, каза д-р Каузер. „Може да причини странични ефекти като загуба на апетит, сексуална дисфункция, умора, стомашно-чревни проблеми и потенциално повишен риск от развитие на рак на кожата като меланом след продължителна употреба. Необходими са повече проучвания, за да се установят дългосрочни вреди и странични ефекти,“ допълни още.

В един от регистрираните случаи, публикуван в списание Sexual Medicine, пациент, който си е инжектирал лекарството, е получил исхемичен приапизъм – продължителна ерекция, продължила повече от 30 часа.

Въпреки това, в допълнение към известните краткосрочни странични ефекти, д-р Каузер предупреждава, че поради факта, че не е регулиран, дългосрочните странични ефекти остават до голяма степен неизвестни.

„Меланотан II е синтетичен меланотропик – пептид, индуциращ пигмент“, добави д-р Каузер.

„Той е разработен като средство за придобиване на тен без слънце, но впоследствие е изследван като потенциално лечение на сексуална дисфункция.

„Реакцията на тен включва повишено производство на пигмент, наречен еумеланин след излагане на ултравиолетови лъчи. Повишеното производство на пигментация е полезно, тъй като предпазва от вредните ефекти на ултравиолетовото лъчение.

Превод: GlasNews.bg