Има много фактори, които трябва да се имат предвид при планирането на места за кацане на астронавти на Луната, включително бъдещите мисии на програмата Artemis на НАСА. И това не е само формата на повърхността. Авторите на ново изследване, публикувано в Planetary Science Journal, смятат, че земетресения и свлачища на Луната могат да попречат на безопасното кацане на екипаж на нашия естествен спътник, пише Space.

Учените са изследвали южния полярен регион на Луната, където астронавтите на НАСА трябва да кацнат през 2026 г., и са открили линии на разломи, причинили силно земетресение преди повече от 50 години.

През 1973 г. астрономите са регистрирали силно земетресение близо до южния полюс на Луната благодарение на сеизмометри, оставени от астронавтите на програмата Аполо. Още през 21 век космическият кораб Lunar Reconnaissance Orbiter прелетя над южния полюс на Луната и откри мрежа от разломни линии. С помощта на нови модели учените са свързали тези разломи със земетресението.

Снимка: NASA

Според учените земетресенията на Луната са подобни на тези, които се случват на Земята. Те се появяват поради гънки на повърхността, които възникват в резултат на компресията на Луната. Луната се свива и намалява по размер главно защото ядрото й се е охладило през последните няколкостотин милиона години. За да визуализирате по-добре този процес, можете да си представите грозде, което изсъхва и се превръща в стафиди.

Епицентърът на едно от най-силните лунни земетресения се намира в южната полярна област на Луната / Снимка: NASA

Според учените Луната е с по-малка плътност от Земята и често се състои от свободни частици, които могат да бъдат изхвърлени и разпръснати по повърхността при сблъсъци с астероиди. В резултат на това е по-вероятно лунните земетресения да причинят свлачища, отколкото земетресенията на Земята.

Учените предупреждават, че когато се планират бъдещи кацания на астронавти на Луната, е необходимо да се вземе предвид фактът, че повърхността на Луната няма да бъде толкова стабилна, колкото ни се иска. Тоест заплахата за астронавтите идва както от земетресения на Луната, така и от последващи свлачища.

Повърхността на Луната / Снимка: NASA

Учените казват, че е необходимо да се погрижим за безопасността на астронавтите и ценното оборудване на Луната. Трябва да сме готови да защитим хората и бъдещите структури на спътника на Земята от сеизмична активност.

Превод: GlasNews.bg