Почистването на къщата, особено почистването и избелването на тоалетната чиния, трудно може да се нарече приятен процес. Изследователите изглежда са чули молитвите на милиони хора и са създали уникална тоалетна, която не се нуждае от почистване - буквално нищо не може да се задържи върху нея.

В ново проучване учени от китайския университет за наука и технологии Huazhong създадоха 3D отпечатана тоалетна чиния. Най-любопитното е, че този дизайн се оказа толкова хлъзгав, че буквално не изисква допълнителни усилия за почистването му.

На пръв поглед дизайнът изглежда като всяка друга тоалетна, но това не е съвсем вярно, пише Daily Mail. Факт е, че учените са го създали от сложна комбинация от пластмаса и песъчинки, които отблъскват водата. Тестовете показаха, че материалът е толкова хлъзгав, че фалшиви изпражнения, кисело мляко и дори китайска оризова каша не могат да останат на повърхността и се изплъзват.

Според авторите на изследването разработването на нов метод за промиване на тоалетната играе важна роля, особено в условията на изменение на климата и минимизиране на потреблението на вода. Факт е, че от изобретяването им през 18 век тоалетните с промиване са осигурили на човечеството значително удобство и здраве. Това обаче изисква голямо количество вода.


Известна като „Устойчива на абразия ултра-плъзгаща се промивна тоалетна“, тази иновативна тоалетна Снимка: Бин Су

Статистиката показва, че по света 141 милиарда литра вода на ден се използват само за промиване на тоалетни, което е 6 пъти повече от общото потребление на вода на африканското население. В проучването учените са използвали лазери, за да извадят напълно своята „устойчива на абразия тоалетна с ултраплъзгащо се промиване“ (ARSFT).

Авторите на изследването отбелязват, че производственият материал е направен от зърна силициев диоксид и пластмаса, като и двете са водоотблъскващи поради небалансираните си молекули. След това структурата беше покрита със специално силиконово масло, което действа като допълнителна смазка и следователно допълнително намалява повърхностното напрежение.

По време на изследването учените са провели и серия от тестове с кисело мляко, варена китайска каша, както и мед, мътна вода, мляко и изкуствени изпражнения. Имайте предвид, че учените са използвали синтетични изпражнения, които са разработени от колеги от университета на Квазулу-Натал в Южна Африка. Изследователите казват, че те са биологично подобни на човешките изпражнения и са съставени от различни съставки, включително мая, фъстъчено масло, вода и мисо.

Резултатите показват, че тоалетната е запазила своите супер хлъзгави свойства дори след като е била търкана с шкурка повече от 1000 пъти. Имайте предвид, че днес изобретението е само малък модел, но учените се надяват, че в бъдеще то ще може да замени тоалетните чинии от материала, с който сме свикнали.

Все още не е ясно колко може да струва подобна тоалетна, ако някога бъде разработена за общия пазар.