Само няколко сълзи ще бъдат достатъчни, за да угасят напълно огъня на страстта на партньора - доказва експеримент.

Много неща могат да отблъснат сексуалния партньор, но изследователите смятат, че миризмата на женските сълзи въздейства на мъжете по много специален начин. Това се доказва от резултатите от проучване, проведено преди повече от 10 години, пише IFLScience.

Тогава изследователите емпирично установиха, че миризмата на емоционални секрети на плачещи жени намалява субективното ниво на сексуална възбуда при мъжете. Нещо повече, учените също са открили, че те са намалили нивата на тестостерон и са потиснали активността в областите на мозъка, които са отговорни за похотта и желанието.

Предишни проучвания са били проведени върху мишки и са показали, че животинските сълзи съдържат специални феромони, които намаляват сексуалното желание на потенциалните партньори. Съществуването на такива човешки феромони обаче никога не е било доказано и е било обект на спорове и дискусии.

Хората са много по-сложни емоционално от гризачите и сълзите са отговор на голямо разнообразие от стимули. Така че не беше ясно дали нашите емоционални сълзи, за разлика от тези на плъхове, носят социални знаци, предназначени да предадат чувства на тъга, или съдържат химически знаци, които влияят на биологичните реакции на другите.

В проучване от 2011 г. учени от Израел събраха сълзи от две жени, които плачеха, докато гледаха филм. След това учените помолили 24 мъже да помиришат сълзите. Както се очакваше, те не успяха да различат миризмата на истински сълзи от капките физиологичен разтвор, капещи по бузите на жените. Изненадващо, обаче, мъжете съобщават за по-малко сексуална възбуда при вида на лицата на жените, след като са подушили сълзите, отколкото миризмата на физиологичен разтвор.

По-късно учените проведоха друг експеримент, в който петдесет мъже гледаха емоционални филми, след като усетиха миризмата на истински и изкуствени сълзи. Резултатите показват, че това не е повлияло на настроението на получателите, но учените отново забелязват връзка с намаляване на сексуалната възбуда.

По време на изследването учените са тествали и физиологичните признаци на възбуда при реципиентите. Резултатите показват, че след вдишване на миризмата на женски сълзи при мъжете, нивото на тестостерон в слюнката постепенно намалява - това е признак на намалена сексуална възбуда.

След това учените са сканирали мозъците на 16 мъже, след като са вдишали аромата на женски сълзи. Резултатите показват, че областите, свързани със сексуалната възбуда, като хипоталамуса и левия веретенообразен гирус, стават по-малко активни. Всъщност това било доказателство, че женските сълзи имат "убийствен ефект" върху мъжкото либидо.

Изследователите отбелязват, че всички тези реакции са били предизвикани дори когато реципиентите не са виждали плачещите жени и не са били наясно с източника на съединението, което са вдишвали. В същото време авторите на изследването признават, че много въпроси все още остават без отговор, за да се разберат повече подробности, ще трябва да се направят допълнителни изследвания.

Превод: GlasNews