Скорошни изследвания в двореца на Кортес в Куернавака, Мексико, неочаквано разкриха историческа грешка, която съществува от 50 години. Останките, първоначално смятани за скелет на испански монах, намерени в двореца, се оказаха скелет на ацтекска жена.

Скелет на ацтекска жена, Дворецът на Кортез, Мексико, Местни погребални практики, Археологически открития, Реставрация на Двореца на КортезЦял екран

Останките, за които първоначално се смяташе, че са на испански монах, намерени в дворец, се оказаха на жена от ацтеките. Снимка: INAH

Това откритие е направено по време на проекта за реконструкция на двореца на Кортес, който започна след опустошителното земетресение в Пуебла през септември 2017 г., пише Arkeonews. Като част от реставрационните работи беше преоценено погребение на входа на двореца, за което се смята, че принадлежи на Хуан Лейва, испански монах, служил на сутлера Хуана де Зунига и Арелано.

Идентифицирането на погребението като това на Хуан Лейва, разкопано през 1971 г., се основава на францискански кодекс от 16-ти век, който описва мястото му за почивка на портата на стара къща. Въпреки това, възникнаха съмнения поради разлики в характеристиките на скелета, като позиция на погребение на ембриона и модификация на черепа.

Скелет на ацтекска жена, Дворецът на Кортез, Мексико, Местни погребални практики, Археологически открития, Реставрация на Двореца на КортезЦял екран
Снимка: INAH

Скорошен анализ на антрополозите Пабло Нептали Монтеросо Ривас и Изабел Берта Гарса Гомес от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH) разкри, че това е жена от племето Тлауика, която е била на възраст между 30 и 40 години по време на смъртта си. Наличието на сплескване на черепа и други характерни черти показват местен произход.

Изследователите предполагат, че жената е била погребана според ритуал, вероятно по време на испанското нашествие между 1500 и 1521 г. Тази находка поставя под съмнение предишните предположения, че погребението е свързано с испанския монах Хуан Лейва.

Интересното е, че проучването разкри и останките на двама други индивида, бебе и дете, което предполага възможни семейни връзки. За да проучат допълнително този въпрос, изследователите искат да проведат ДНК изследвания, за да изяснят връзката между тези хора.

Това неочаквано откритие предизвиква нашето разбиране за историята около двореца на Кортез и подчертава необходимостта от продължаващи изследвания, за да научим повече за живота и ритуалите на хората, обитавали региона през този период.

Превод: GlasNews