Мозъкът е много крехка и сложна структура – ​​от години учените се опитват да разберат тънкостите на функционирането му и сега успяха да направят невероятен пробив. В ново проучване учените успяха да разработят система, която позволява на мозъка да бъде изолиран от останалата част от тялото с помощта на супер умна изкуствена помпа, която поддържа кръвообращението му.

В проучване екип от Югозападния медицински център на Тексаския университет успя да поддържа мозъка на прасе извън тялото в продължение на пет часа - помогна нова система, пише IFLScience. За да симулира кръвообращението в реалния живот, устройството е в състояние да прецизира състава на кръвта, както и да регулира нейния поток, като взема предвид редица променливи, включително:

кръвно налягане;
сила на звука;
температура;
оксигенация;
хранителни вещества.

За да направят всичко това възможно, авторите на изследването са използвали компютъризиран алгоритъм в системата, който следи кръвното налягане, кръвотока, пулсацията, както и редица други фактори. След това учените тестваха системата върху мозъците на домашни прасета - след свързването мозъчната активност на животните беше наблюдавана чрез непрекъсната електрокортикография, както и записи от електроди за дълбочина на мозъка.

Според автора на изследването и професор по неврология, педиатрия и физиология в Югозападния университет на Тексас, д-р Хуан Паскуал, те са успели да поддържат мозъка на прасето извън тялото в продължение на 5 часа - през което време почти няма промени в мозъчната активност и други параметри.

Авторите на изследването отбелязват, че новият метод дава възможност да се провеждат изследвания, фокусирани върху мозъка, независимо от тялото. По този начин учените ще могат да получат отговори на физиологични въпроси, които досега оставаха загадка.

Учените зад устройството казват, че то ще позволи на изследователите да разберат как работят определени аспекти на мозъка, независимо от влиянията от тялото. Тази система преди е била използвана за разбиране на ефектите от ниската кръвна захар върху мозъка. Като правило, изучаването на този аспект е много трудно в типичните животински модели, тъй като тялото е в състояние частично да го компенсира чрез промяна на метаболизма си. Така резултатите са леко изкривени. В същото време такъв проблем просто не може да възникне извън тялото и да повлияе на резултатите.

Освен това новата система привлече интереса на учените като изкуствена кръвоносна система, която поддържа кръвния поток по време на сърдечна операция и трансплантация. Д-р Паскуал също отбелязва, че това устройство е патентовано, за да се тества ефективността му в тази работа.

Превод: GlasNews