70 градуса по Целзий – такава температура беше измерена на повърхността на Луната. Само на 8 см дълбочина тя спада с около 100 градуса. Обяснението на това е лунният прашец, който е по повърхността на Луната и е доста добър изолатор на топлина. Това откритие може да намери най-разнообразни приложения един ден, когато започнем да използваме естествения си спътник доста по-активно. Това обясни астрофизикът Никола Каравасилев, който коментира индийската лунна мисия.

„На Луната има доста вещества, които потенциално могат да са полезни на човечеството. Въпросът е, че трябва да бъде намерен начин те да се съберат и да бъдат докарани на Земята”, допълни Каравасилев.

"Прагиян" подаде първи данни от повърхността на Луната ВИДЕО

„Този луноход има за цел да проучи геологията на околностите на мястото, където се прилуни. Това е първият апарат, който се прилунява в областта на Южния лунен полюс. Интересно за учените беше какви ще бъдат температурите там. В действителност, тази температура от 70 градуса по Целзий беше малко над очакваното”, добави той в ефира на Нова.