Когато става въпрос за смъртоносни отрови, най-често се сещаме за арсен, цианид и стрихнин. Но има отрови, които са 100 пъти по-опасни, като най-опасната от тях се приема от около 3 милиона души всяка година.
Токсичността на различни вещества се оценява с помощта на LD50 - средната доза от вещество, която би причинила смъртта на половината от членовете на тестовата група. На килограм телесно тегло, когато се приема през устата, натриевият хлорид или обикновената сол има LD50 от 3000 милиграма на килограм. Тоест, за да убие човек с тегло 70 кг, ще са необходими приблизително 210 000 милиграма сол. Кофеинът има LD50 от 192 милиграма на килограм, а натриевият цианид има LD50 от 6,4 милиграма на килограм.
Но има ботулинов токсин, който има LD50 от 1 нанограм на килограм. За да се убие човек с тегло 70 кг, са необходими само 0,00007 милиграма ботулинов токсин. При такава висока токсичност ще са необходими само 2 кг ботулинов токсин, за да убие всички хора на Земята, пише IFLScience.
Нивото на токсичност на различните вещества зависи от това как се абсорбират в тялото. Например, 1 грам ботулинов токсин може да убие 14 хиляди души, когато се приема през устата, но когато се инжектира същата доза, цифрата нараства до 8,3 милиона души.
Само една молекула от това вещество е достатъчна, за да спре функционирането на един неврон в човешкото тяло. Факт е, че ботулиновият токсин е най-мощният известен невротоксин. Намира се в лошо консервирана храна, кожни рани и козметични инжекции.
Ботулиновите токсини се произвеждат от бактериите Clostridium botulinum, които могат да произвеждат редица токсини в условия на ниско съдържание на кислород. Именно тези токсини атакуват нервната система, а не самите бактерии.
Спорите C. Botulinum обикновено се срещат в почвата и морската или речна вода, но само в среда с ниско съдържание на кислород те стават наистина опасни. По този начин най-често тези токсини могат да бъдат намерени в консерви. Те могат да бъдат намерени и в храна, която е била неправилно съхранявана или приготвена. Важно е да запомните, че опасните токсини в храната се унищожават от високи температури по време на готвене.
Както всички невротоксини, ботулиновият токсин парализира нервните клетки, като прекъсва техните сигнали. Хранителният ботулизъм може да причини парализа и дихателна недостатъчност, умора, замаяност, слабост и затруднен говор. Но всички тези симптоми се появяват в рамките на 12-36 часа от експозицията, така че смъртността е висока - около 5-10% от смъртните случаи. Въпреки това случаите на ботулизъм са много редки и могат да бъдат лекувани, ако се диагностицират навреме.
Благодарение на парализиращите си свойства C. Botulinum е високо ценен в козметологията, където е известен като ботокс. По време на козметични процедури се използва силно разреден ботулинов токсин тип А (онаботинов токсин А). За първи път е използван за лечение на страбизъм. По-късно невротоксинът започва да се използва широко в целия свят за предотвратяване на бръчки и борба със стареенето.
Превод: GlasNews
Прочетете още
- 12:00 Пловдивски хирург помогна на самотна майка, ще я оперира безплатно
- 09:00 Кючукпарижанка иска кметът да измисли как да извинява отсъствията на децата сутрин
- 11:00 Жител на Черничево обвини кмета в бездействие
- 13:00 Астролог предрече съдбовни срещи, които могат да преобърнат личния живот на три зодии