Много от нас са запознати с идеята, че можем да компенсираме натоварения график в средата на седмицата, като спим по-дълго през уикендите. Но ново проучване от държавния университет в Пенсилвания показва, че подобен подход е напълно неефективен, особено по отношение на сърдечно-съдовото здраве.

Работата е публикувана в научното списание Psychosomatic Medicine. Тя показва, че опитът да се компенсира липсата на сън през седмицата чрез по-дълъг сън през уикендите може да не е достатъчен, пише The Week.

„Нашето проучване разкрива широкообхватна връзка, при която последователните удари върху сърдечно-съдовото здраве в младостта могат да направят сърцето ви предразположено към заболяване по-късно в живота“, каза съавторът на изследването Ан-Мари Чанг.

Проучването включва 15 здрави мъже на възраст от 20 до 35 години, които са били част от 11-дневно стационарно наблюдение на съня. В продължение на пет дни участниците спали само 5 часа, след което имали две нощи, през които можели да спят до 10 часа. По време на проучването изследователите измерват пулса и кръвното налягане на участниците на всеки два часа.

Проучването се различава по това, че непрекъснато следи сърдечно-съдовите параметри през целия ден. Резултатите бяха разочароващи, тъй като проучването показа постоянно увеличаване както на сърдечната честота, така и на систоличното кръвно налягане при всяка следваща липса на сън. Въпреки допълнителния сън през уикенда, сърдечната честота и кръвното налягане никога не се върнаха към изходното ниво.

„Въпреки допълнителната възможност тялото да си почине, до края на уикенда сърдечно-съдовата система все още не успя да се възстанови“, казва водещият автор Дейвид Райхенбергер.

Той също така добавя, че резултатите показват, че са необходими по-дълги периоди на възстановителен сън, за да се подобри състоянието на тялото след поредица от недоспиване.

Освен това нараства загрижеността относно дългосрочното въздействие на лишаването от сън върху цялостното здраве на човека. Сънят изглежда играе ключова роля в сърдечно-съдовите заболявания, психичното здраве, управлението на теглото, фокуса и дори междуличностните отношения.

Превод: GlasNews