Всички искаме да живеем, за предпочитане щастливо завинаги, но всички трябва да умрем. Както и да е, надяваме се, че ще срещнем смъртта в напреднала възраст и в идеалния случай тя ще бъде безболезнена.

Съдбата обаче не била благосклонна към един човек, чиято съдба излезе наяве през 2019 г., разплитайки тъжна история за запек, който бил толкова тежък, че разширил дебелото му черво до шест пъти нормалните пропорции.

Този човек, наречен "мумията на Скайлс", е намерен в Южен Тексас. В района са открити около 150 мумифицирани трупа, но сред прашните реликви от миналото се откроявала една  - на възрастен мъж, живял преди около 1200 години, пише IFLScience.

Интерес предизвиква изключителното запазване на естествено изсъхналите му останки. Според авторите на едно изследване, в допълнение към пълен скелет, който рядко се среща в други мумифицирани останки, той е имал „много голяма изсушена фекална маса, която покрива голяма част от това, което би могло да бъде стомашно-чревния тракт“.

Изпражненията позволиха на учените да проучат диетата на мъжа в месеците преди смъртта му. Чрез сравняване на диетата му с нормите на неговата епоха, разкрити отчасти чрез изследване на фекални останки на други жители, няколко изследователски екипа научиха за последните му месеци.

Установено е, че той е починал от болестта на Шагас, паразитно заболяване. Тялото му не можело да метаболизира протеините ефективно и в резултат на това той вероятно бил неподвижен. Това е важно, защото „някой трябваше да му носи храна и също така да се грижи за ежедневните му нужди“. Тоест преди смъртта му неговите съплеменници се погрижили за него.

Сред откритията е, че той е консумирал необичайно голям брой скакалци - наблюдение, което подчертава степента на грижи, които е получил през последните месеци от живота си. Карл Райнхард, професор в Училището по природни ресурси на Университета на Небраска-Линкълн, отбелязва, че пазачите умишлено са премахнали краката на скакалеца, за да улеснят пациентът да консумира повече богати на течности телесни сегменти, които са не само богати на протеини, но и имат по-висока съдържание на влага.

Внимателното изследване на изпражненията му под сканираща електронна микроскопия разкрива наличието на фитолити, малки растителни остатъци, които обикновено не могат да издържат на суровото храносмилане.

"Фитолитите бяха отворени, смачкани, което означава, че е имало невероятен натиск върху чревната система на този човек на микроскопично ниво, което допълнително подчертава патологията, открита тук", добави Райнхард. "Мисля, че това е уникално в аналите на патологията. 

Превод: GlasNews