Астрономи, използващи наземни телескопи, са открили три неизвестни досега спътника до Уран и Нептун. Един от спътниците се върти около Уран, а други два около Нептун. Откритието увеличи броя на луните на Уран до 28, а на Нептун до 16, пише ScienceAlert.

Сателитите все още не са получили официални имена, но по предварителни данни луната на Уран ще бъде кръстена на едно от произведенията на Шекспир, а двете луни на Нептун ще бъдат кръстени на морски богини от гръцката митология.

„Откритите три луни са най-слабите, откривани някога от наземни телескопи. За да се открият такива тъмни обекти, беше необходима специална обработка на изображенията“, казва астрономът Скот Шепард от Института за наука Карнеги

Откриването на нови луни на планетите от Слънчевата система не е рядкост в съвременната астрономия. Тъй като технологията и методите за изследване на космоса се подобряват, науката разкрива все повече и повече мистерии.

Доскоро се смяташе, че най-голям брой луни се въртят около Юпитер и Сатурн, докато Нептун и Уран бяха пренебрегнати. Факт е, че двете външни ледени планети на Слънчевата система са разположени твърде далеч от Земята, което затруднява наблюдението.

Снимка: Scott Sheppard

Нова луна на Уран беше открита от телескопа Магелан през ноември 2023 г., което също потвърди по-ранни наблюдения през 2021 г. По-рано наречена S/2023 U1, луната беше първата луна на Уран, открита от повече от 20 години.

Диаметърът й е почти 8 км, което прави Луната най-малкият спътник на Уран в Слънчевата система. Орбиталният му период е 680 дни.

По-ярката от двете луни на Нептун, обозначена като S/2002 N5, беше открита за първи път през септември 2021 г. и последвана през 2022 и 2023 г.

„След като орбитата на S/2002 N5 около Нептун беше определена чрез наблюдения през 2021, 2022 и 2023 г., тя беше проследена до обект, видян близо до Нептун през 2003 г., но изгубен, преди да може да бъде потвърдено, че се върти около планетата“, казва Шепард.

Диаметърът на обекта е 23 км, а орбиталният му период е 9 години.

Втората луна на Нептун, малко по-малка и по-тъмна, беше забелязана през 2021 г. с помощта на телескопа Subaru. Обектът е обозначен като S/2021 N1 и е с диаметър 14 км. S/2021 N1 обикаля около Нептун за 27 години.

Това откритие кара учените да вярват, че Нептун и Уран може да имат толкова луни, колкото Сатурн (146) и Юпитер (95).

Превод: GlasNews.bg