Лекарства като Vegovi, Ozempic и Munjaro привлякоха вниманието с тяхната ефективност при загуба на тегло и контрол на диабета чрез повлияване на регулаторните пътища. Тези лекарства обаче имат естествени аналози.

Червата са дом на трилиони микроби, които заедно с определени бактерии в долната част на червата разграждат несмилаеми хранителни компоненти като фибри и полифеноли. Тези компоненти са необходими за стимулиране на хормоните, по-специално GLP-1 - естествената версия на лекарствата Vegovi и Ozempic.

GLP-1, заедно с други хормони като PYY, помага за регулирането на кръвната захар и сигнализира на мозъка, че сте сити, като забавя храносмилателния процес. В миналото разнообразен и здрав чревен микробиом естествено контролираше метаболизма и апетита.

Въпреки това, съвременната обработка на храните, която често премахва тези биоактивни молекули, може да бъде фактор, допринасящ за нарастването на затлъстяването и диабета.

затлъстяване, лекарства, болест, загуба на тегло, хормони, диабет, лекарство, стомах, инсулт, мускули, инфаркт, изследвания, метаболизъм, теглоЦял екран
GLP-1 има много функции в тялото Снимка: Wikipedia

„Вегови” и „Оземпик” действат като „спирачка на дебелото черво”, съживявайки естествените регулаторни процеси, протичащи в организма, пише Scince Alert. Munjaro отива една крачка напред, като комбинира GLP-1 с друг хормонален аналог, наречен GIP, който се оказа още по-ефективен.

Пациентите, които използват тези лекарства, не само подобряват теглото си и нивата на кръвната захар, но също така намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания като инсулти и инфаркти.

Въпреки че тези лекарства са обещаващи, има важни фактори, които не трябва да се пренебрегват. Базираната на инкретин терапия има стомашно-чревни странични ефекти като гадене, повръщане, диария и запек. Редки, но сериозни нежелани реакции включват панкреатит и необратима гастропареза. Освен това съществува риск от загуба на здрава мускулна маса, особено без упражнения.

Въпреки успеха на тези лекарства, възникнаха въпроси относно широкото им използване. Трябва ли да се предписват на хора с леко наднормено тегло? Какви рискове крият те за децата и юношите? Тези въпроси все още нямат отговори, така че можем само да чакаме по-нататъшни изследвания.

Когато търсите бързи решения, важно е да осъзнаете важността на здравословния начин на живот. Редовните упражнения, управлението на стреса, достатъчно сън и балансирана диета остават от решаващо значение.

За тези, които не страдат от затлъстяване или диабет, най-ефективният подход може да бъде да събудят естествените си механизми за контрол на червата с цели храни.

В обобщение, въпреки обещанието за нови лекарства, всеобхватният подход, включващ промени в начина на живот и разнообразна диета, остава ключът към борбата с метаболитните заболявания и насърчаването на цялостното здраве.