Коремните мускули се считат за "най-трудолюбивите" мускули на човешкото тяло. Но прекомерното напрежение на коремните мускули, особено при постоянното му прибиране, може да доведе до дисбаланс на тези мускули. С течение на времето това може да причини така наречения синдром на пясъчния часовник. Това може да доведе до образуване на гънка в средата на корема. Но поради това вътрешните органи и други части на тялото могат да страдат, обяснява Адам Тейлър от университета Ланкастър, Великобритания.

Според Тейлър причините за синдрома на пясъчния часовник, който води до дисбаланс в работата на мускулите, могат да бъдат следните:

  • вродени заболявания, които причиняват необичайно развитие на коремните мускули;
  • лоша стойка, която води до болка в корема и хората се опитват да я намалят с мускулна контракция;
  • постоянно прибиране на корема, което се извършва от хора, които са недоволни от външния си вид.

„Когато придърпваме корема, това води до свиване на ректуса на корема и това създава гънка в корема“, казва Тейлър, пише ScienceAlert.

Според учения постоянното прибиране на корема оказва по-голям натиск върху мускулите на долната част на гърба и врата, като по този начин има пагубен ефект върху тях.

„Това намалява наличното пространство за коремните органи. Това се отразява негативно както на вътрешните органи, така и на диафрагмата, която е основният мускул, участващ в процеса на всмукване на въздух. Това също води до повече напрежение върху мускулите на тазовата област и гръбнака", казва Тейлър.

Според учения, според някои изследвания за ефекта на синдрома на пясъчния часовник върху дихателния капацитет на човек, количеството издишан въздух се намалява с 34%, а общият капацитет на белите дробове с 27% - 40%.

„Все още не е ясно дали този синдром води до дългосрочни негативни промени в дихателната система, но в краткосрочен план води до по-голяма умора поради намаляване на доставката на кислород в кръвта“, казва Тейлър.

Но всъщност със синдрома на пясъчния часовник може да се справим успешно. За да направите това, трябва да изпълнявате специални упражнения за укрепване на коремните мускули.

"Препоръчително е да не прибирате стомаха. Ако нещо ви боли и се опитвате да облекчите болката по този начин, тогава е по-добре да се консултирате с лекар. Ако прибирате стомаха, за да изглежда по-добре, тогава е по-добре да правите специални контроли за укрепване на мускулите, които също ще препоръчат специалист по темата“, казва Тейлър.

Превод: GlasNews