Татуирането е изкуство, което хората практикуват от хиляди години. Статистиката показва, че една трета от възрастните в САЩ имат поне една татуировка по тялото си. Сега обаче изследователите са открили нещо страшно в мастилата, които татуистите използват за поставяне на татуировки.

В ново проучване екип, ръководен от изследовател по химия от университета Бингамтън в Ню Йорк, анализира повече от петдесет мастила за татуировки от девет популярни марки, използвани от татуисти, пише Science Alert. Авторите на изследването отбелязват, че работата им е вдъхновена от мастило, използвано в предишни проучвания, което съдържа вещества, които не са посочени на етикетите.

Учените тестваха мастило, произведено както от малки, така и от големи компании, и установиха, че 45 от 54 проби съдържат вещества, които не са посочени на етикета. Например различни пигменти или добавки, които не са включени в списъка. Освен това някои етикети съдържаха и добавки, следи от които не бяха открити в мастилата: 36 опаковки съдържаха глицерин, но той беше открит само в 29 мастила.

Резултатите от проучването показват, че 15 мастила съдържат алергена пропилен гликол, докато други съдържат вредни или просто странни вещества, като антибиотици. Авторите на изследването отбелязват, че все още не е ясно дали това замърсяване е случайно или умишлено и ще са необходими допълнителни изследвания, за да се отговори на този въпрос.

мастило за татуировкиЦял екран
Резюме на несъответствия на етикети с различни цветове Снимка: Analytical Chemistry

Предишни проучвания показват, че мастилото за татуировки засяга имунните клетки и малки количества от тях могат дори да изтекат в лимфните възли, според учените това е доста тревожно.

Имайте предвид, че през 2021 г. учените откриха някои проблеми, свързани с неправилно етикетиране и неуточнени добавки в 90% от продуктите. Освен това в пигмента са открити метални примеси в концентрации, надвишаващи установените граници.

Мастилото за татуировки, особено червените нюанси, може да причини алергични реакции като подуване, сърбеж и образуване на мехури месеци или дори години след първоначалното инжектиране. Но ако съставките не са посочени на етикетите на храните, може да е трудно да разберете какво може да е причинило реакцията и да предотвратите повторната й поява.

В резултат на това авторите на изследването се надяват, че техните открития ще помогнат за подобряване на качеството на произвежданите мастила за татуировки.

Превод: GlasNews