На интересна находка попаднаха археолози в Китай. Става дума за три динозавърски яйца, които са изключително добре съхранени.

Именно по тях учени установиха, чее овирапторите са мътили яйцата си по същия наин, както това правят днешните птици, съобщава в. "Дейли мейл".

Ембрионите в яйцата били изследвани с помощта на неутронно лъчение от учени от университета в Бон, Германия.

Овирапторите са се срещали в Централна Азия през горната креда, преди 88-66 милиона години, и са достигали размери, сходни с тези на човека. Учени установиха, че що се отнася до репродуктивната биология, овирапторите се ситуират между съвременните крокодили и птици. Не бе ясно обаче дали пиленцата овираптори са се излюпвали от яйцата си по едно и също време със своите братчета и сестричета като днешните крокодили или по различно време като днешните птици.

Въз основа на дебелината на яйчените черупки и структурата на костиците на ембрионите в яйцата на 67 милиона години било заключено, че въпросните три фосила са по-сходни с яйцата на днешните птици.

"Открихме двойка фосилизирани яйца и още едно динозавърско яйце в парче скала в провинция Цзянси", заяви един от ръководителите на изследването Ян Цуруей. Учените констатирали, че яйцата, които достигат дължина 18 сантиметра, са били снесени почти по едно и също време от женски екземпляр овираптор. Като наблюдавал костиците, екипът преценил дали динозавърчетата е щяло да се излюпят едновременно или по различно време, пише "24 часа".

"Ембрионът със сравнително по-дълги костици е по-развит - поясни ученият. - Друга индикация за развитието му е до каква степен костиците са свързани помежду си." Въз основа на дължината и положението на костиците учените стигнали до извода, че едно от яйцата вероятно е било снесено преди другите две. Развитият ембрион освен това е погълнал повече калций от яйчената черупка по време на растежа си, за да усили скелета си. Колкото по-тънка е яйчената черупка, толкова по-голямо е развитието на ембриона. Ембрионът в по-рано снесеното яйце бил по-малко развит в сравнение с тези в "двойката" яйца. Това показва, че яйцата са били мътени по различно време, независимо че са били снесени по едно и също време.

Резултатите от изследването са публикувани в Integrative Organismal Biology.