Според проучване, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, астрономите, използващи космическия телескоп TESS, са открили нова екзопланета. Смята се за суперземя, защото диаметърът й е 1,55 пъти по-голям от диаметъра на Земята. По космически стандарти новата планета може да се счита за наш съсед, тъй като се намира на разстояние 137 светлинни години. Планетата, наречена TOI-715b, е в обитаемата зона на своята звезда, което означава, че потенциално може да крие живот. Най-интересното е, че астрономите са открили друга планета в същата система, която все още е със статут на кандидат за екзопланета. По размер е подобен на Земята и ако тази планета наистина съществува там, това ще бъде най-малкият свят, открит в обитаемата зона на звездата, пише ScienceAlert.

Планетата TOI-715b обикаля около обикновена звезда червено джудже, която е най-често срещаният тип звезда в нашата галактика. Червеното джудже TOI-715 е около 4 пъти по-леко от Слънцето и около 4 пъти по-малко по размер. Що се отнася до новата суперземя TOI-715b, тя обикаля близо до своята звезда и една година тук продължава 19 земни дни. Тъй като червените джуджета излъчват по-малко светлина от Слънцето, новата планета е в така наречената зона на консервативно население на своята звезда.

Областта на космоса, където близките планети поддържат необходимата температура за съществуването на течна вода, се нарича зона на звездното население. Водата има най-важна роля за появата на живите организми. Но учените спорят къде започва и свършва популационната зона, така че има друг термин - консервативна популационна зона. Това е регионът около звездата, където всяка скалиста планета (т.е. подобна на Земята) получава 0,4 до 0,8 пъти повече светлина, отколкото Земята получава от Слънцето.

Снимка: NASA

Суперземи като TOI-715b винаги интригуват учените, които търсят потенциално обитаеми планети. В края на краищата много планети, открити близо до червените джуджета, принадлежат към класа на горещите Юпитери и дори най-устойчивите бактерии определено няма да оцелеят там, дори ако планетата е в обитаемата зона на звездата.

Новата супер-Земя също е интересна, защото астрономите са открили много малко планети, които са 1,5 до 2 пъти по-големи от Земята. Тоест има планети, които са 1,5 пъти и 2 пъти по-големи от Земята, но практически няма планети, които да са например 1,6 пъти по-големи. Но планетата TOI-715b е 1,55 пъти по-голяма от Земята и затова нейното изследване е особено важно.

Ето как учените си представят повърхността на планетата TOI-715b / Снимка: ESO

Астрономите смятат, че такива планети първоначално са били по-големи, но са загубили част от масата си поради радиация от техните звезди, когато голяма част от атмосферата им се е изпарила. TOI-715b ще помогне да се изясни тази ситуация, надяват се учените.

Авторите на изследването предполагат, че теоретично TOI-715b може да има вода в течно състояние, умерен климат и дори да бъде обитавана.

Друг обект също се върти близо до червеното джудже, което остава кандидат за екзопланети, защото е необходимо потвърждение, че този свят съществува. Ако е вярно, тази планета ще бъде най-малкият обитаем свят, откриван някога от космическия телескоп TESS.

Астрономите с нетърпение очакват нови наблюдения, които биха могли да определят дали TOI-715b е обитаема планета. В крайна сметка това ще бъде голям научен пробив.

Превод: GlasNews.bg