В Москва отново има тежко отравяне с диня. Жертвите са двама мъже - на 34 и 38 години. Купили си диня от пазара. вече през нощта и двамата имали болки в стомаха, треска, гадене. Откарани са в болницата с линейка. По-късно един от мъжете трябвало да бъде преместен в реанимация, където прекарал три дни.

Лекарите заявиха, че жертвите са имали хранително отравяне с различна степен, а единият мъж е диагностициран с остра бъбречна недостатъчност и хиперкалиемия. За щастие всичко завърши добре - няколко дни по-късно и двамата са изписани, въпреки че лекарите бяха сериозно подготвени за най-лошото, спомняйки си какво се случи преди година. 

Баба и внучка починаха след отравяне с диня. Борят се за живота на майката

През септември 2021 г. в московския квартал Люблино семейство беше хоспитализирано след консумация на диня. Възрастна жена и 15-годишната й внучка загинаха, майката на момичето оцеля по чудо, след като прекара седмица в реанимация. Но най-важното е, че в болницата започнаха да се водят други хора с признаци на отравяне, много от които също са яли дини преди това. Общият брой на жертвите е 11 души.

Както се казва, веднъж е случайност, два пъти е съвпадение, а трети път е модел. Какво не е наред с дините? Версиите във връзка със случилото се се считат за много различни. Любителите на теориите на конспирацията дори пуснаха слух, че това едва ли не е дело на украински диверсанти. От друга страна, телеграм канали, близки до властите, усърдно се опитват да обвинят самите жертви за всичко. Твърди се, че са метадонови наркомани и следователно динята няма нищо общо с това.

Желанието да се успокои обществото е разбираемо. Времето на дините е сега, всеки ден стотици хиляди дини се продават на сергиите на пазарите и в магазините. И ако хората се уплашат, ще има паника. Въпреки че страхът е разбираем. Кой иска да изяде диня и да се озове на болнично легло или дори да предаде душата си на Бог? Затова е особено важно да разберем какво наистина се е случило.

Версията за умишлено отравяне изглежда най-малко обоснована. Като цяло инжектирането на отрова в диня не е трудно. Човек обаче трябва да е истински химик, за да направи или открие отрова, която патолозите не могат да открият при аутопсия. За своето време с това се отличи германката Криста Леман, която от ревност отрови съседско семейство, като инжектира в торти препарат против насекоми Е-605, който не се открива с конвенционалните методи при токсикологичен анализ. Въпреки това науката направи големи крачки напред за половин век. Така че предположението за появата на „динен маниак“, отравящ дините, все още трябва да се признае за много напомпано.

Преди година Следственият комитет се опита да даде отговор на въпроса. Тогава, след масовото отравяне в Люблин, експертизата откри в телата на мъртвите хлорсъдържащото отровно вещество цигатрин. Обикновено се използва за дезинфекция, във връзка с което служителите на реда задържаха Антон Котов, служител на фирма за почистване. Мъжът се е занимавал с хигиенизиране на търговската зала на магазина, откъдето е закупена злополучната диня, което породило съмнения, че е прекалил с дозата и отровата е попаднала върху дините.

Въпреки това експертите казаха, че това е малко вероятно. Както отбеляза химикът Роман Хряпин, за да напомпате диня с такава доза отрова, не е достатъчно просто да я поръсите с отровен разтвор - зрънцето ще трябва да се накисва в него в продължение на дни. По-късно дезинфектант от Екатеринбург, искайки да подкрепи свой колега, предизвикателно потопи динята в отрова за насекоми, след което я изяде. Явно у служителите на реда е дошло и разбирането, че динята едва ли е била случайно отровена при дезинфекция. Първо Котов беше пуснат под домашен арест, после го пуснаха въобще, а разследването на привидно очевиден случай беше удължено, което се случва, когато трябва да се "натисне" ситуацията.

Версията, за която много експерти първоначално говориха, остава най-жизнеспособна. Най-вероятно опасни вещества могат да попаднат в дините, докато все още са на полето. Това се случва, ако полето е било третирано с агрохимикали няколко пъти през сезона. Дините са печеливш продукт, но трябва да се спазват сроковете. Друго си е да прибереш реколтата първи, когато конкурентите още не са успели да наводнят пазара с дини, и да удариш джакпота. Роспотребнадзор посвети цяла страница, за да обясни как дините могат да бъдат опасни. „Отравянето от дини и пъпеши най-често се свързва с нитратите, които се съдържат в тях “, предупреждават здравните власти. „ Те се съдържат в торове, които щедро обогатяват почвата, за да ускорят растежа и узряването на плодовете.“. Трудно е да си представим по-завоалиран намек за „кралете на дините“, които пренебрегват всичко на света заради собствените си печалби.

Както беше посочено, самите нитрати са слабо токсични, но се превръщат в много по-токсични, след като попаднат в тялото. Това води до кислороден глад на тъканите. След 4-6 часа човек развива симптоми на отравяне, като посиняване на устните, ноктите и лицето, гадене, повишено слюноотделяне, болки в стомаха и повръщане. В същото време не е факт, че всеки, който е опитал дини, паднали под нитратен дъжд, ще пострада - някой има такъв организъм, че дори тухла ще усвои, някъде само няколко капки са достатъчни, за да се озовеш в болница - лотария.

Какво да правим? Лекари обясняват: интензивен червен цвят, жълтеникави или кафяви влакна, гладък и полиран разрез - всичко това може да служи като признак за повишено съдържание на нитрати - в „правилната“ диня разрезът е покрит със зрънца. Освен това никога не трябва да купувате диня, като искате да я разрежете, за да проверите дали е зряла, както и да вземате половинки от плода. „Мръсни ръце на берачи, товарачи и продавачи, мръсен нож, излагане на въздух, изтичане на сок от напукани дини - всичко това не само привлича мухи и оси, но и се превръща в среда за активно размножаване на микроорганизми. Освен топлия сезон, при който съхранението на закупена и нарязана диня не може да не е в хладилника. В резултат на това перспективата за заразяване с чревна инфекция до дизентерия, е доста вероятна, казват лекарите.

Превод: GlasNews