Когато Кажимеж IV Ягелонски, велик княз на Литва и крал на Полша, почина, никой дори не можеше да си представи, че след 500 години гробът му ще бъде отворен отново. През 1973 г. обаче археолозите правят точно това, откривайки биологична бомба с патогенен потенциал.

Археолозите често попадат на гробници на обикновени хора, както и на елити и монарси. Откриването и изследването на такива места обаче не винаги е полезно и безопасно начинание. Понякога мумиите не посрещат своите откриватели с отворени обятия, пише IFLScience.

„Проклятието на мумията“ е толкова популярен мит, че е породил поредица от филми, телевизионни предавания и литературни произведения, описващи подробно как мъртвите искат да ни наранят от отвъдното.

Например една от теориите за причините за смъртта на известния британски египтолог, ръководител на експедицията, по време на която Хауърд Картър откри гробницата на Тутанкамон, не е толкова проста.

Смята се, че хладната и тъмна гробница на Тутанкамон е съдържала спори на аспергилус, много често срещана гъбичка, която обикновено не може да преодолее имунната система на здрав човек. Той обаче попаднал в тялото на изследователя чрез ухапване от комар, което в крайна сметка довело до пневмония. Известно е, че гъбичките Aspergillus живеят върху мъртви тела и разлагаща се материя и са откривани върху древноегипетски мумии. Гъбчките в гробниците се смятат за често срещано явление, особено поради условията, които преобладават там.

Впоследствие тази смърт породи много ужасяващи истории и легенди за "Проклятието на Тутанкамон" или "Проклятието на мумията".

Снимка: Wikimedia Commons

В началото на 70-те години археолозите нямат свободен достъп до места с историческо значение. Ситуацията обаче се променя драматично три години по-късно, когато тогавашният архиепископ на Краков, папа Йоан Павел II, дава разрешение на група от 12 изследователи да проучат останките на Кажимеж.

Според изследователи от Медицинското училище на Гай Кинг и Сейнт Томас, от 12 учени, присъствали при отварянето на гробницата, 10 са починали в рамките на седмици. Те също така съобщават, че е възможно да се вземат проби от различни гъби от гробницата.

За да изследват света на екосистемите от организми, които мирно виреят в гробници, авторите проучили по-подробно проби, взети от гробище и погребален параклис в Полша. Експертите открили изключително високи нива на мухъл във въздуха.

„В пробите от въздуха, събрани вътре, са идентифицирани следните организми: Penicillium sp., Candida sp., Aspergillus sp., Acremonium sp., Scopulariopsis sp., Fusarium sp., Aspergillus niger, Cladosporium sp., Alternaria alternata, Mucor sp. , Aspergillus nidulans, Rhodotorula sp. и Verticillium sp.“, заключават авторите.

Според тях въздухът и повърхностите на гробницата са съдържали много голямо и опасно количество гъбички.

Доказателствата за дълголетието и оцеляването на тези организми в такива пространства започват да се документират още през 1962 г. Тогава биологът от университета в Кайро Езедин Таха открива доказателства за гъбични токсини в древни гробници и запазени тъкани от мумии.

Той установява, че когато спорите на гъбичките навлязат в белите дробове на човека, те причиняват висока температура, инфекции и възпаление на дихателните пътища.

Изследователите вярват, че доказателствата, свързващи смъртта с гъбичките Aspergillus, са оскъдни. Клиничните симптоми при засегнатите често са неясни и лошо документирани. Въпреки липсата на доказателства, теорията за гъбичките все още се разпространява от много учени.

Заразени със смърт! Пътуващите мексикански мумии са опасни за хората СНИМКИ