Ваксината на Pfizer срещу COVID-19 е на 91% ефективна срещу симптоматично боледуване при деца между 5 и 11 години, според нови данни, публикувани в петък преди заседанието на консултативния комитет на FDA. Ваксината е безопасна за децата, установява проучването. При нито едно от тестваните деца не е имало странични ефекти.

„Pfizer и BioNTech днес обявиха резултатите от клиничните изпитвания във фаза 2/3, демонстриращи благоприятен профил на безопасност и устойчив неутрализиращ отговор на антитела при деца на възраст от 5 до 11 години, използващи две дози от 10 мкг ваксина, дадени с интервал от 21 дни, което е по-малко от дозата, използвана за хора на 12 и повече години“, се казва в съвместното  изявление.

Ако бъде разрешена за употреба при деца между 5 и 11 години, ваксината на Pfizer ще се прилага в по-малка доза – 1/3 от дозата, поставяна при възрастните.

Оценката за ефикасност е в резултат на клинични изпитвания на 2 268 деца, при което някои деца са получили плацебо, а други ваксината на Pfizer. По време на изпитванията, 16 деца, получили плацебо ваксини, са развили COVID-инфекция.

Само три деца, получили ваксината на Pfizer, са се заразили с коронавируса.

Малък брой от децата, които са били ваксинирани и по-късно са се разболели от коронавируса, са имали симптоми, но много по-малко и по-леки от тези при децата, които не са били ваксинирани.

Например, нито едно от ваксинираните деца, не е вдигнало температура, докато мнозинството от неваксинираните деца са имали треска. Екипът от експерти към FDA ще се събере във вторник следващата седмица, за да гласува дали да разреши за употребата на ваксината на Pfizer при деца между 5 и 11 години.