Изследователите са направили зашеметяващ пробив, откривайки 77 вида, намерени под ледения шелф Екстром в Антарктида, съобщава FaceNews.ua.

В това, което е наречено „оазис на живота“, има впечатляващи доказателства за 6000-годишна морска екосистема. Условията под ледените шелфове на Антарктида са сурови, много студени, постоянно тъмни и на практика няма източници на храна. Ето защо беше невероятно да открия живот там.

Сред намерените живи същества имало саблевидни мъхови животни и необичайни червеи.

Изследователи от Института Алфред Вегенер (AWI) в Германия пробиха два кладенеца през близо 200 метра от ледения шелф Екстрьом близо до станция Ноймайер III в югоизточното море Уедел през 2018 г.

Снимка: Дейв Барнс, БАН

Въпреки факта, че районът е на няколко мили от открито море, биоразнообразието на екземплярите, събрани от изследователите, е много богато. Всъщност то е дори по-богато от много проби от открита вода, намерени на континенталния шелф, където той е по-лек и има повече източници на храна.

Изследователите казаха, че фрагментите от живот, събрани от морското дъно, са необичайни и напълно неочаквани.

Д-р Дейвид Барнс, морски биолог от Британското Антарктическо изследване и водещ автор на изследването, каза: „Това откритие на толкова много живот, живеещ в тези екстремни условия, е пълна изненада и ни напомня колко уникален и специален е морският живот на Антарктика.

Удивително е, че открихме доказателства за толкова много животински видове, повечето от които се хранят с микроводорасли (фитопланктон), но никакви растения или водорасли не могат да живеят в тази среда. Така че големият въпрос е как тези животни оцеляват и процъфтяват тук?"

Изследователският екип заключи, че водораслите, пренесени под ледения шелф от открити води, вероятно хранят силна хранителна верига.

Изненадващо, микроскопията на пробите показа, че годишното увеличение на четирите вида е сравнимо с подобни животни в местообитанията на шелфа на открито море на Антарктика.

Съавторът на проекта д-р Герхард Кун (AWI), който координира проекта за сондиране, каза: „Друга изненада беше да разберем колко дълъг е животът тук. Въглеродното датиране на мъртвите фрагменти от тези морски животни варира от текущо до 5800 години. Така, въпреки факта, че сме живели на 3-9 км от най-близката открита вода, оазисът на живота може непрекъснато да съществува почти 6000 години под ледения шелф.

Превод: GlasNews