Оказва се, че всеки човек със сини очи на Земята е потомък на един-единствен човек. Това твърди проучване.

Ако не ни лъже паметта за GCSE Science, сините очи са рецесивен ген, което означава, че и двамата родители трябва да предадат гена на сините очи, за да може детето им да има сини очи, пише ladbible.com.

За тези, които се чудят как е възможно това, първо трябва да се запознаят с проучване, според което всичко може да се проследи до един човек.

Healthline изчислява, че между 8 и 10 процента от населението на света има сини очи.

И сега рядкостта на този феномен придобива смисъл, тъй като учените разкриват, че генетичната мутация произхожда от един-единствен човек, живял преди 6 000 до 10 000 години.

Изследователите се опитват да открият какво е причинило тази промяна, като в продължение на много години изучават гена OCA2, който определя нивото на кафявия пигмент в човешкото око.

Оказва се обаче, че генетичната мутация, която води до появата на сини очи, е от съвсем различен ген, наречен HERC2, който напълно изключва OCA2 - и "разрежда" кафявото в синьо.

И откъде знаят, че всичко това се свързва с един общ прародител? Защото всеки един синеок човек има същата мутация.

Въпреки че все още има много изследвания, които трябва да бъдат направени, се смята, че мутацията може да се е разпространила при миграцията на хората от Африка към Европа, което донякъде обяснява защо хората от европейски произход имат сини очи.

Хората със сини очи имат „суперсила": еволюцията им е дала дар



Откритието всъщност е направено още през 2008 г., когато изследователски екип от Университета в Копенхаген първоначално проследява мутацията.

Проучването разглежда и вариациите в други по-рядко срещани цветове на очите, като например зеления, което допълнително доказва идеята за един човек, който е създал гена на сините очи.

Авторът на изследването, професор Ханс Айберг от Катедрата по клетъчна и молекулярна медицина, заяви пред Science Daily:

"Междувременно хората със зелени очи могат да бъдат обяснени с факта, че те имат намалено количество меланин в ириса, което е много различно от това на хората със сини очи.

"От това можем да заключим, че всички хора със сини очи са свързани с един и същ прародител.

"Всички те са наследили един и същ ключ на точно едно и също място в своята ДНК".