Хората със сини очи виждат по-добре на тъмно от тези с кафяви очи. Тази разлика може да обясни защо определени цветове на очите продължават да съществуват сред различните популации.

Малко проучване установи, че хората със сини очи могат да четат по-добре на тъмно от тези с кафяви очи. Най-вероятно сините очи са еволюционно предимство при условия на слаба светлина и обясняват защо тази черта се е развила в Северна Европа. Подобни открития обаче все още не са потвърдени в по-голямо проучване.

„Нашите констатации са предварителни, но те дават нова представа за ситуацията“, каза авторът на изследването Кеко Ямагучи от Ливърпулския университет Джон Мурс.

Ямагучи казва, че след като се е преместила в Европа от Япония, й е отнело много време, за да свикне с по-слабото осветление в сгради, които са твърде тъмни за четене. Ситуацията накарала учения да се замисли дали има биологична основа, а не само културна.

Като част от експеримента учените са проверили зрението на 40 европейци със сини и кафяви очи, пише New Scientist. Доброволците първо прекарали около 30 секунди на тъмно, а след това изследователите постепенно увеличили осветлението, докато участниците успели да разчетат буквите на стената от разстояние 3 метра. Хората със сини очи изискват ниво на осветеност от около 0,7 лукса и 0,82 лукса за хората с кафяви очи. Например, през нощта при светлината на луната обикновено се записват 0,2 лукса, а в светла стая при естествена светлина - 100 лукса.

Други експерти потвърждават, че теорията за сините очи наистина има смисъл.

„Концепцията изглежда правдоподобна, но остава недоказана, тъй като анализът се основава на малка извадка“, казва Каси Лудвиг от Станфордския университет в Калифорния.

Ако констатациите се потвърдят, учените ще могат да обяснят защо сините очи са се развили в популациите в Северна Европа.

Вече е общоприето, че сините очи са страничен ефект от еволюционния подбор за светла кожа и коса и че движещата сила зад този подбор е нуждата от достатъчно витамин D. Човешкото тяло използва ултравиолетови лъчи, за да произвежда витамин D, затова кожата става по-тъмна. Но този процес може да доведе до дефицит на витамини в региони, където количеството слънчева светлина е недостатъчно.

„Сините очи може да имат още едно биологично предимство, идея, която новото проучване предлага. По-доброто зрение по време на дългите зими на север може да е това предимство“, казва Дейвид МакКий от Lions Eye Institute, медицински изследователски институт в Австралия.

В същото време сините очи могат да се превърнат в проблем при ярка светлина. Някои изследвания показват, че сините ириси разпръскват повече светлина от кафявите ириси, което намалява качеството на изображението.