Изследователи от Imperial College London установиха, че хората, заразени с щама на коронавирус Omicron, са с 40-45% по-малко вероятно да се нуждаят от хоспитализация, отколкото тези, заразени с щама Delta, пише The Guardian.

Проучени са данните за хоспитализацията сред всички случаи на коронавирус, потвърдени в Англия от 1 до 14 декември, включително 56 хиляди случая на омикрон и 269 хиляди случая на делта. И беше установено, че рискът от посещение на лекар с омикрон е с 20-25% по-нисък, а рискът от хоспитализация е с 40-45% по-нисък. При неваксинираните рискът е с около 10% по-нисък. Интересно е също, че тези, които са се възстановили, имат около половината риск от хоспитализация с омикрон в сравнение с първата инфекция.

Отделен анализ в Шотландия показа още по-голямо намаляване на риска от хоспитализация – до 70%. Вярно е, че има въпроси относно броя на проучените случаи и възрастовата структура.

Професор Нийл Фъргюсън обаче каза, че ваксините са по-малко ефективни срещу омикрон и следователно и двата фактора се компенсират и в резултат на това се правят малки промени. И Великобритания ще се сблъска с по-нататъшно покачване в случаите, ако омикронът продължи да се разпространява толкова бързо, колкото през последните седмици.

Националният директор за случаи на Covid в Шотландия на общественото здраве Джим Макменамин също предизвиква страх.

"Потенциално сериозното въздействие на омикрон върху населението не може да бъде подценено. И по-малък дял от много по-голям брой случаи може да означава значителен брой хора, които биха могли да бъдат изложени на тежки инфекции, които биха могли да доведат до потенциална хоспитализация", каза той. 

Превод: GlasNews